NOS NieuwsAangepast

Weer slecht jaar voor Nuon

Het was opnieuw een zwaar jaar voor energiebedrijf Nuon. De gascentrales van Nuon kunnen de concurrentie van de goedkope kolencentrales niet aan waardoor de brutowinst het afgelopen jaar met 45 procent daalde.

Nederlandse energiebedrijven hebben last van de overvloed aan groene stroom uit Duitsland, de ontwikkelingen rondom schaliegas in de VS en de recente bouw van nieuwe centrales in Noordwest-Europa. De Nederlandse energiebedrijven kunnen de concurrentie niet aan.

Gevolg is dat de gascentrales een groot gedeelte van de tijd stilstaan. Eerder al schreef Nuon 621 miljoen euro af op de centrales, nu besloot het de productie van de splinternieuwe Magnum Centrale in de Eemshaven naar een derde terug te schroeven.

Zweedse belastingbetaler

"De energiemarkt zit nog steeds in zwaar weer", zegt Peter Smink, topman van Nuon. Maar ook de komende jaren verwacht hij dat de energiemarkt onder druk blijft staan. "Met name de toekomstverwachting voor de gasgestookte centrales blijft somber."

Het verlies van Nuon hakt er behoorlijk in bij het Zweedse moederbedrijf Vattenfall. Dat leed vorig jaar 1,5 miljard euro verlies, vooral door afschrijvingen op Nuon.

Vanwege forse bezuinigingen kondigde Vattenfall vorig jaar het verlies aan van 500 van de 5200 banen. Inmiddels is het aantal arbeidsplaatsen al teruggebracht tot 4800. De resterende 100 moeten voor het einde van het jaar zijn geschrapt. Vattenfall sluit het verlies van meer werkgelegenheid niet uit.

Slecht weer

In Zweden is veel kritiek op het beleid van staatsbedrijf Vattenfall. In 2009 kocht het Nuon, maar dat heeft de belastingbetaler tot nu zo'n 3 miljard euro gekost.

De resultaten zijn een tegenvaller voor Nuon zegt economie-verslaggever Arjan Noorlander. "Door het koude voorjaar hoopte Nuon op meer inkomsten, maar nu hebben ze last van de winter die maar niet wil komen. Vandaag was het bijna 9 graden buiten, waardoor het voordeel van de koude lente bijna helemaal verdwenen is." Klanten van Nuon stoken tientallen euro's minder dan vorig jaar, naast de tegenvallers bij de gascentrales verliest Nuon daardoor veel inkomsten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl