NOS NieuwsAangepast

Kansen en bedreigingen winkelstraat

Albert Heijn maakt zich zorgen over leegstand in winkelstraten. Topman Dick Boer van Ahold vindt dat winkeleigenaren moeten nadenken over hoe winkelcentra aantrekkelijk blijven met de groeiende populariteit van internetshoppen.

De bestuursvoorzitter van het moederbedrijf van Albert Heijn was uitgenodigd om dit jaar de Machiavelli-lezing te geven over publieke communicatie. Boer constateert dat de consument "tegenwoordig haar boodschappen doet vanaf elke plek waar zij ook maar met pc, tablet of smartphone tot het internet toegang heeft". Hij vraagt zich af: "Wat betekent dit voor de winkelstraten, voor de wijken? Dreigt er leegloop en leegstand?"

Kleine en grote winkeliers kunnen niet achterblijven, ze moeten volgens hem ook via internet verkopen. "Winkels van steen staan voor de keuze. Of ook een online strategie ontwikkelen, of het in de markt bar moeilijk krijgen."

Hoon voor Rutte

Hij nam het in de lezing verder op voor premier Rutte. Die zei vorig jaar dat het misschien een goed moment was om een nieuwe auto te kopen. Boer vindt het verkeerd dat die opmerking vooral met hoon werd ontvangen.

"Dat was niet lang nadat uit cijfers was gebleken dat Nederland het laagste consumentenvertrouwen van Europa heeft, terwijl het een van de rijkste landen ter wereld is. Misschien zijn we inderdaad wel wat doorgeslagen in somberheid en wordt het tijd weer eens wat geld te laten rollen om de economie een impuls te geven."

Gezond leven

Boer riep consumenten op om bewustere keuzes te maken over wat ze eten en drinken. "Dit draagt bij aan een fittere beroepsbevolking. Daardoor kan er langer worden gewerkt en kunnen de zorgkosten omlaag."

De stichting Machiavelli nodigt jaarlijks een gerenommeerde Nederlander uit om een lezing te geven 'over actuele ontwikkelingen op het terrein van de publieke communicatie'.

Naast de lezing krijgt ook jaarlijks iemand de Machiavelliprijs. Die ging dit jaar naar Eberhard van der Laan, de burgemeester van Amsterdam, omdat hij "een toonbeeld is van helderheid en duidelijkheid in een bestuurlijke wereld waarin menigeen vlucht in verhullend taalgebruik".

De stichting, lezing en prijs zijn vernoemd naar Niccolò Machiavelli, een Italiaanse politiek filosoof uit de Renaissance.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl