NOS NieuwsAangepast

Wereldprimeur monnikmummie

Het Drents Museum in Assen beleeft vandaag een wereldprimeur. Voor het eerst is in Nederland een mummie te zien van een boeddhistische monnik. De mummie maakt deel uit van de expositie Mummies - overleven na de dood.

De boeddhistische monnikmummie is een bijzondere vondst. Volgens Vincent van Vilsteren, conservator van de tentoonstelling, kreeg het museum de mummie van een particulier in bruikleen. "Die kocht een Boeddhabeeld en bracht het naar een restaurator. Die haalde een plank weg aan de onderkant van het beeld. Bleek er een mummie van een boeddhistische monnik in te zitten. Dit is een hele bijzondere vondst, een wereldprimeur."

Indiaanmummie

Op de expositie in Assen zijn niet alleen de bekende Egyptische mummies te zien, die zijn gebalsemd of in verband gewikkeld. Vooral te bezichtigen zijn andere mummies, zoals een eekhoornmummie, een gehurkte Indiaanmummie en een cryptemummie. Mummies zijn lijken van mensen of dieren waarvan meer is overgebleven dan alleen het skelet, dus botten met huid en haar.

Egyptenaren mummificeerden hun dierbaren om hen voor te bereiden voor een leven in het hiernamaals. Andere landen of religies hadden andere redenen om te mummificeren. In Nederland werden mensen begraven om te offeren aan de goden. Dat is waarschijnlijk gebeurd bij de veenlijken 'het meisje van Yde' en 'het paar van Weerdinge'.

Heel vaak zijn mummies op natuurlijke wijze gemummificeerd. Een dode werd dan in een crypte gelegd van een kerk en door de juiste temperatuur, vochtigheid en luchtstroom gemummificeerd. Een voorbeeld hiervan zijn de moeder met het kindje die in een kerk in Hongarije in een crypte zijn gevonden.

Dierenmummies

Op de tentoonstelling zijn niet alleen gemummificeerde mensen te zien, maar ook dieren. Een kat, een vogeltje, een pad en een hond, maar spectaculairder zijn de brulaap en de hyena. De laatste is gevonden in een grot in Jordanië.

Het Drents Museum wil met de tentoonstelling graag laten zien dat er meer soorten mummies zijn dan de Egyptische mummies die we zo goed kennen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl