NOS NieuwsAangepast

Ambtenaren gewone werknemers

Gelijke behandeling van ambtenaren en andere werknemers is een stap dichterbij gekomen. De Tweede Kamer heeft een initiatiefwet aangenomen van D66 en CDA, waarin wordt voorgesteld de bijzondere status van ambtenaren te beëindigen.

Doel van het voorstel is om de arbeidsverhoudingen bij overheid en bedrijfsleven zoveel mogelijk gelijk te trekken. Dat betekent bijvoorbeeld dat ambtenaren een contract krijgen in plaats van dat ze worden "aangesteld".

Ook het aparte ontslagrecht van ambtenaren gaat op de schop; dat moet er onder meer toe leiden dat procedures veel korter duren.

Stemming

Volgens de initiatiefnemers kan verandering van de ambtelijke status veel geld opleveren. Bij de stemming in de Tweede Kamer waren SP, GroenLinks, ChristenUnie, SGP en Partij voor de Dieren tegen. Zij vinden dat er eerst met de bonden moet worden overlegd. Ook de bonden dringen aan op overleg.

Jaren

Na de Tweede Kamer moet ook de Eerste Kamer nog met de nieuwe wet instemmen. Minister Plasterk denkt dat het wel enkele jaren kan duren voordat alle aanpassingen echt vorm krijgen.

Overigens geldt de gelijkschakeling van ambtenaren en andere werknemers niet voor iedereen: vanwege hun bijzondere positie blijven aparte regels gelden voor onder anderen militairen, rechters en politiemensen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl