NOS NieuwsAangepast

Robeco wilde bonuswet omzeilen

Vermogensbeheerder Robeco bevestigt dat het bedrijf een onderzoek heeft laten doen waarin onder meer gekeken werd naar het omzeilen van nieuwe Nederlandse bonuswetgeving. Een woordvoerder van Robeco zegt dat het advies hierover niet is opgevolgd.

Robeco liet advieskantoor PWC in 2012 in kaart brengen hoe het bedrijf een 'lagere belastingdruk' kon krijgen. Ook kreeg PWC de opdracht om te kijken hoe Robeco "variabel kon blijven belonen" onder de nieuwe beloningsregimes in Nederland, de Europese Unie en de Verenigde Staten.

Orix

Volgens Robeco is er inderdaad een onderzoek van PWC geweest, toen het bedrijf te koop stond. Het onderzoek zou zijn gedaan op verzoek van potentiële kopers, onder wie de uiteindelijke koper Orix. Robeco zegt dat het in kaart liet brengen "of de beloningsstructuur paste bij de groeiambities wereldwijd".

De woordvoerder zegt in een reactie dat de genoemde scenario's van PWC niet zijn opgevolgd. Waarom de Japanse investeringsmaatschappij Orix, dat als koper dus om een dergelijk onderzoek had gevraagd, uiteindelijk niet heeft doorgezet, is onduidelijk.

Nieuw contract

PWC kwam in november 2012 met drie scenario's. Het eerste alternatief was om werknemers een nieuw contract te laten tekenen, waarin staat dat een deel van de werkzaamheden in het buitenland wordt uitgevoerd.

Op die manier kon voor een deel van de werkzaamheden een andere 'marktconforme' beloning worden betaald. In dit scenario kon eventueel ook de 'belastingdruk' worden verlaagd, stelt PWC in het rapport.

Salaris in buitenland

In het tweede advies van PWC is bedacht dat werknemers met een inkomen van 1 miljoen euro of meer hun salaris in drie landen uitgekeerd zouden krijgen. De helft in Nederland, een kwart in Groot-Brittannië en de rest in de VS. Dat zou een belastingvoordeel van maximaal 60.000 euro per werknemer opleveren.

PWC had als derde scenario bedacht dat werknemers konden gaan werken tegen een managementvergoeding. De bonuswetgeving zou daarmee niet worden omzeild, maar volgens PWC waren er dan wel meer mogelijkheden om afspraken te maken die afwijken van wettelijke maxima.

Ophef

In juli vorig jaar ontstond ophef over de 33 miljoen euro aan bonussen die de top van Robeco kreeg uitgekeerd, na de overname door Orix. Minister Dijsselbloem noemde dat ongepast in de huidige tijdgeest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl