NOS NieuwsAangepast

Commissie kraakt VVD-plan Antillen

Het voorstel om voorwaarden te stellen aan de vestiging van Nederlanders uit Aruba, Curaçao en Sint Maarten in Nederland is in strijd met internationale verplichtingen. Dat stelt de commissie-Meijers, waarin deskundigen op het gebied van internationaal vreemdelingenrecht zitten.

De commissie keek naar een wetsvoorstel van het VVD-Kamerlid Bosman. Die wil de instroom van mensen uit de voormalige Nederlandse Antillen beperken. Zo wil hij dat ze voor een verblijf van langer dan zes maanden een verblijfsvergunning nodig hebben.

Ras

Zo'n vergunning kan volgens het voorstel geweigerd worden als de aanvrager eerder is teruggestuurd of een ernstige bedreiging voor de openbare orde vormt. Ook moet iemand kunnen aantonen dat hij in zijn levensonderhoud kan voorzien.

Volgens de commissie-Meijers is het voorstel in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mensen (EVRM). Het onderscheid tussen Antilliaanse en Europese Nederlanders betitelen de deskundigen als een onderscheid naar ras.

Overlast

De commissie erkent dat een deel van de Antilliaanse Nederlanders overlast veroorzaakt en onvoldoende geïntegreerd is, maar denkt niet dat het wetsvoorstel bijdraagt aan de oplossing van die problemen.

Bosman wijst de kritiek van de commissie van de hand. Volgens hem is er geen sprake van ongelijke behandeling, want de eilanden stellen dezelfde eisen aan Europese Nederlanders die zich daar willen vestigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl