NL bandenman Kiev in problemen
De Nederlandse ondernemer Edward Peters is in Oekraïne in grote juridische problemen gekomen, omdat hij autobanden verkoopt in de hoofdstad Kiev. Tegenstanders van president Janoekovitsj gebruiken in hun strijd tegen de oproerpolitie oude banden om barricades te bouwen en in brand te steken.
Op last van de rechter zijn de inventaris en de boekhouding van Peters in beslag genomen. Hijzelf moet ter beschikking blijven van justitie.
Machtsvertoon
Peters woont al lange tijd in Kiev met zijn Oekraïense vrouw en twee kleine kinderen. Sinds zes jaar verkoopt hij autobanden in zijn zaak, die zo'n drie kilometer buiten het stadscentrum ligt.
De zaak liep redelijk goed tot op 27 januari een speciale politie-eenheid, vergezeld door belastinginspecteurs, met groot machtsvertoon zijn magazijn binnenkwam, vertelt Peters aan de telefoon. Zij deelden hem mee dat zijn zaak dicht moest.
Onder zware druk besloot Peters mee te werken en een document over de inbeslaglegging te ondertekenen. Een advocaat kwam er niet aan te pas.
Hij moest mee naar het politiebureau, en mocht na ondervraging weer naar huis. Hij heeft geen officiële schriftelijke bevestiging gekregen van zijn aanhouding en van de beslaglegging op zijn bedrijf.
"Geen reëel bewijs"
Twee dagen later moest Peters verschijnen in de rechtszaal. Daarbij waren ook enkele mensen van de Nederlandse ambassade aanwezig.
De rechter oordeelde dat de beslaglegging op het magazijn, de voorraad van 10.000 autobanden en de boekhouding van de bandenverkoper voorlopig van kracht blijft. Volgens Peters erkende de rechter dat er "geen reële bewijzen" zijn voor de verdenking dat Peters zaken heeft gedaan met de demonstranten.
"Het rechtssysteem hier is niet erg ontwikkeld", zegt Peters, die het gevoel heeft dat hij "in een slechte film beland" is. "Het overkomt je, je zit erin en weet niet hoe je eruit moet komen." Hij benadrukt dat hij allerlei klanten heeft en dat het hem niet uitmaakt wie de banden koopt: "Als ze maar betalen."
Beroep
De Nederlander heeft direct beroep aangetekend tegen de beslaglegging. Hij heeft op dit moment geen inkomen en noemt de situatie van zijn gezin lastig. "En ik ben bang dat ik alles kwijtraak als hier chaos uitbreekt in het geval van een politieke omwenteling", zegt hij.
Over de afloop van de zaak is hij onzeker. "Ik heb geen idee. Het is als Russische roulette, het kan alle kanten opgaan. Hier in Oekraïne is alles mogelijk."
Peters kreeg vandaag te horen dat zijn hoger beroep donderdag is.