NOS NieuwsAangepast

Erdogan: EU heeft Turkije nodig

De Turkse premier Erdogan heeft bij een voordracht in Berlijn gezegd dat Turkije de Europese Unie nodig heeft, maar dat zeker ook het omgekeerde het geval is. Hij riep de Duitse regering op om Turkije te helpen op zijn weg naar toetreding tot de EU.

"Wij hopen dat Duitsland zich er nog sterker voor wil maken dan nu al", sprak de Turkse premier in zijn voordracht voor een vereniging over buitenlandse politiek. Erdogan erkende tegelijkertijd dat zijn land hervormingen moet doorvoeren.

Corruptie

Turkije is sinds 1999 kandidaat voor toetreding tot de EU. Sinds 2005 wordt onderhandeld. De gesprekken verlopen moeizaam. Onder meer de manier waarop Turkije vorig jaar zomer ingreep bij betogingen viel slecht in Brussel.

Ook is de EU ongerust over de reactie van de Turkse regering op een corruptieonderzoek, dat zich ook richt op vertrouwelingen van Erdogan. De regering heeft honderden agenten en functionarissen binnen justitie op non-actief gesteld of overgeplaatst.

Toespraak

Erdogan sprak later op de dag met bondskanselier Merkel. Ze spraken onder meer over Syrië. Erdogan benadrukte dat zijn land meer steun verdient voor de opvang van Syrische vluchtelingen. Turkije heeft voor de opvang van 700.000 Syriërs bijna 2 miljard euro uitgegeven en nog geen 100 miljoen euro van de VN ontvangen, zei Erdogan na afloop.

Vanavond houdt hij in Berlijn een toespraak voor 4000 Turkse Duitsers. De toespraak is voor Erdogan van groot belang. Later dit jaar zijn in Turkije presidentsverkiezingen en voor het eerst kunnen ook Turken in het buitenland dan stemmen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl