"Zoutwinning Waddenzee risicovol"
Het winnen van zout onder de Waddenzee is een gevaar voor het natuurgebied. De bodem van de Waddenzee zal dalen, waardoor wadplaten die normaal droogvallen, onder water kunnen blijven staan. Deze platen zijn voedselgebieden voor tienduizenden trekvogels.
Dat zeggen Natuurmonumenten, Vogelbescherming en de Waddenvereniging. De organisaties vragen staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken om geen vergunning te verlenen voor zoutwinning in de Waddenzee. Het bedrijf Frisia Zout in Harlingen heeft een aanvraag voor zoutwinning ingediend.
Extra zand
Frisia Zout is het niet eens met de conclusies van de natuurorganisaties. Het bedrijf zegt dat het de verwachte bodemdaling geheel zal compenseren door extra zand op te spuiten in de Noordzee. Dat zand zal dan door de getijden langzaam de Waddenzee instromen en de bodemdaling ongedaan maken.
Het Nederlandse Instituut voor Onderzoek op Zee (NIOZ) concludeerde vorig jaar al dat de risico's van zoutwinning in de Waddenzee groot zijn voor de natuur. Bodemdaling zal beschermde trekvogels als de kanoet en de bergeend treffen.
Die vogels tanken in de Waddenzee bij op hun tocht tussen de Noordpool en Afrika. Het NIOZ ziet zandsuppletie niet als een oplossing. Daardoor verandert de samenstelling van de zeebodem en komt het bodemleven dieper te liggen.
Waddenzeeconferentie
Staatssecretaris Dijksma is in het Deense Tønder, op de Trilaterale Waddenzeeconferentie. Dat is een samenwerkingsverband van de Waddenlanden Duitsland, Denemarken en Nederland.
De drie landen werken daar aan betere samenwerking bij de bescherming van de Waddenzee. De Waddenzee staat sinds 2009 op de werelderfgoedlijst van de Unesco.
Frisia Zout verwacht dat Dijksma nog voor de zomer een besluit neemt over de vergunning. Het bedrijf wil tussen 2016 en 2035 zout winnen onder de Waddenzee. Die winning gebeurt vanuit een pompgebouw op het vasteland.