NOS NieuwsAangepast

Niet betalen voor e-boek is norm

Voor negen op de tien e-boeken op Nederlandse e-readers is niet betaald, blijkt uit cijfers van marktonderzoeker SMB/GfK. De boeken zijn gedownload van een illegale bron of via de mail uitgewisseld.

Klanten downloaden dus slechts tien procent van hun boeken van een bron die de e-boeken legaal aanbiedt. Alleen via de legale manier krijgen auteurs en uitgevers hun deel van de opbrengst.

Niet gelezen

SMB/GfK wijst er wel op dat mensen vaak duizenden boeken op hun tablet of e-readers hebben staan, maar die lang niet allemaal lezen.

Je kunt dus niet zeggen dat alle van een illegale bron gedownloade boeken anders allemaal tegen betaling aangeschaft zouden worden. Het zijn niet allemaal gemiste inkomsten, aldus de marktonderzoeker.

Klein bestand

Tim Kuik, directeur van de Stichting Brein staat niet te kijken van de uitkomst van het GfK-onderzoek. "Op sites waar e-boeken gratis worden aangeboden, kun je zien dat boeken soms honderden tot tienduizenden keren zijn gedownload", zegt Kuik.

Daarnaast wisselen vrienden en kennissen ook gratis e-boeken uit. "Het gaat makkelijk, zo'n bestand is veel kleiner dan een muziekbestand", aldus Kuik.

Spotify voor boeken

Stichting Brein moedigt uitgevers aan om nieuwe initiatieven te nemen om consumenten goed en veilig te bedienen. "iTunes en Spotify zorgen voor een legaal muziekaanbod, HBO en Netflix doen dat voor films. Uitgevers moeten ook zoiets verzinnen", aldus Kuik.

Stichting Brein heeft vorig jaar 510 sites offline laten halen, omdat ze onder andere illegaal e-boeken aanboden aan Nederlandse websurfers.

Lees Legaal

Lezers en schrijvers starten via de boekensite The Social Bookcompany morgen het initiatief Lees Legaal tegen het illegaal kopiëren van e-boeken. Mensen worden aangemoedigd om via tweets, Facebook of een filmpje op YouTube uit te dragen dat het normaal is om te betalen voor een e-boek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl