NOS NieuwsAangepast

Timmermans: intensief bemiddeld

De Nederlandse journaliste Rena Netjes heeft dankzij "intensieve bemiddeling" van Nederlandse kant Egypte kunnen verlaten.

"De afgelopen dagen heeft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken intensief contact gehad met de Egyptische autoriteiten, wat er toe geleid heeft dat de journalist Egypte inmiddels heeft mogen verlaten, om zich vanuit Nederland te kunnen verdedigen", meldt een woordvoerder van minister Timmermans.

Aanklacht

Op 29 januari vaardigden de Egyptische autoriteiten een aanklacht tegen Netjes uit wegens "laster tegen de staat".

Volgens Buitenlandse Zaken werd Netjes door de autoriteiten gerekend tot een groep van zo'n 20 journalisten die met de Moslimbroederschap zou samenwerken.

Vorige week schreven Egyptische media dat er een Nederlandse journaliste was aangeklaagd voor lidmaatschap van wat ze omschreven als de Marriot-cel, genoemd naar het hotel in Caïro waar al-Jazeera een kantoor had. Inmiddels zit Netjes in een vliegtuig op weg naar Nederland.

Intensief overleg

Donderdag ontvangt minister Timmermans de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Fahmy in Den Haag. Daar zal Timmermans bespreken "hoe Nederland het democratische transitieproces in Egypte kan ondersteunen en hoe mensenrechten zoals persvrijheid kunnen worden verankerd in het Egyptische staatsbestel", meldt zijn woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl