NOS SportAangepast

Nederlandse atletiek in de lift

De Nederlandse atletiek zit in de lift. In 2012 waren er in Istanbul vier Nederlanders actief op de WK indoor, dit jaar hebben zich al elf atleten geplaatst. En dat al een maand vóór het evenement. Technisch directeur Ad Roskam van de Atletiekunie vindt het realistisch om voor medailles te gaan.

Dat het goed gaat met de Nederlandse atletiek bleek al afgelopen zomer op de WK in de buitenlucht in Moskou. De Nederlandse ploeg kwam met twee medailles thuis: verspringer Ignisious Gaisah won zilver en Dafne Schippers pakte brons op de zevenkamp.

De delegatie voor de WK indoor in het Poolse Sopot (7-9 maart) is vergeleken met de vorige mondiale indoorstrijd bijna verdrievoudigd. Thijmen Kupers plaatste zich zondag op de 800 meter als elfde atleet voor de WK. Volgens Ad Roskam komt dat vooral door de individuele kwaliteiten van de afzonderlijke atleten.

Talent en ervaring

"Als je de geselecteerden bekijkt, hebben we een mooie spreiding van jong opkomend talent én wat meer gelouterde, ervaren atleten", zegt Roskam. De toename is ook te verklaren doordat relatief veel atleten dit jaar het indoorseizoen op hun programma hebben staan en er weinig blessures zijn.

Vooral op de sprintnummers is Nederland goed vertegenwoordigd. Voor de 60 meter horden hebben zich vier atleten geplaatst (Gregory Sedoc, Koen Smet, Sharona Bakker en Rosina Hodde) en op de 'gewone' 60 meter staan Dafne Schippers en Jamile Samuel aan de start.

Roskam: "Op de sprint en de meerkamp hebben we de laatste jaren een intensief programma gedraaid, zowel op niveau als in de breedte. Daarop hebben we dus een sterke ontwikkeling doorgemaakt."

Medaillekansen

De teller van Nederlandse deelnemers in Polen staat op elf, maar Roskam verwacht dat het aantal nog gaat oplopen. Zo wachten Nadine Broersen en Eelco Sintnicolaas (beiden meerkamp) nog op een uitnodiging van de internationale atletiekunie IAAF. "Nadine heeft het vorige week heel goed gedaan in Sheffield, de kans dat zij naar Polen mag acht ik vrij groot. Eelco kan zich over twee weken sowieso plaatsen op de NK indoor en heeft anders nog kans op een wildcard."

Roskam noemt het realistisch voor Nederland om voor één of twee medailles te gaan. "Met name Eelco Sintnicolaas, maar ook Gregory Sedoc heeft kans als hij in topvorm is. Hij heeft in het verleden ook al medailles gewonnen."

Ook Sifan Hassan wordt tot de kanshebbers gerekend. Zij liep afgelopen weekeinde de beste seizoenstijd op de 3.000 meter. "Maar we moeten niet vergeten dat de concurrentie op dat nummer heel sterk is", aldus Roskam.

Nederlandse atleten die zich al hebben geplaatst voor de WK indoor:

Dafne Schippers (60 meter)

Jamile Samuel (60 meter)

Madiea Ghafoor (400 meter)

Lisanne de Witte (400 meter)

Thijmen Kupers (800 meter)

Sifan Hassan (3.000 meter)

Gregory Sedoc (60 meter horden)

Koen Smet (60 meter horden)

Rosina Hodde (60 meter horden)

Sharona Bakker (60 meter horden)

Ignisious Gaisah (verspringen)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl