NOS NieuwsAangepast

Aanpassing bijstandsplan valt goed

De aanpassingen van de plannen voor de bijstand en de Participatiewet zijn positief ontvangen door belangenorganisaties. Van veel plannen zijn de scherpste kantjes afgehaald, is de teneur van de reacties.

Vandaag bereikte staatssecretaris Klijnsma een akkoord met D66, ChristenUnie en SGP. Zoals gepland worden de bijstandsregels strenger, maar een aantal strenge maatregelen gaat niet door.

Goed geregeld

Zo komen jonggehandicapten niet in de bijstand als ze bij herkeuring arbeidsgeschikt worden verklaard. Verder mogen gemeenten soepeler omgaan met de regels en is het plan van de baan om een bijstandsuitkering pas te verstrekken na een 'wachttijd' van vier weken.

Voorzitter Limmen van vakorganisatie CNV noemt de wet nog altijd "spijkerhard", maar vindt de aanpassingen wel een verbetering. Zijn FNV-collega Heerts is dat met hem eens. Hij vreesde een "enkeltje bijstand" voor Wajongers. "Nog niet alles is goed geregeld, maar deze en andere punten bieden voor de FNV genoeg perspectief om verder te gaan."

Geen aanwinst

Ook de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland juicht het toe dat Wajongers niet in de bijstand terechtkomen. Wel zou de organisatie graag zien dat werkgevers overheidsgeld krijgen om banen te creëren voor arbeidsgehandicapten.

De vereniging van sociale diensten Divosa noemt de aanpassingen een flinke verbetering van de plannen, al zijn die nog steeds "geen aanwinst", zegt voorzitter Paas. "De maatregelen verliezen hun grimmige gezicht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl