NOS VoetbalAangepast

FIFA overweegt videoscheidsrechter

Het regelgevend orgaan in het internationale voetbal, de IFAB, gaat zich volgende maand buigen over de mogelijke invoering van de videoscheidsrechter. Ook komen tijdstraffen en flexiber wisselen aan bod, zo maakte de FIFA bekend.

De IFAB komt op 1 maart bijeen op het FIFA-kantoor in Zürich. De wereldvoetbalbond benadrukt dat er tijdens dat overleg nog geen definitieve besluiten worden genomen.

Een videoscheidsrechter kan worden gebruikt bij overtredingen in het strafschopgebied of twijfel rondom buitenspelgevallen. Het gebruik van videobeelden is al lang een punt van discussie. Met name FIFA-voorzitter Sepp Blatter en zijn UEFA-collega Michel Platini hebben zich vaak tegen technische hulpmiddelen uitgesproken. In 2012 staakten zij wel hun verzet tegen doellijntechnologie.

Strafbankje

Op de agenda van de IFAB staat verder het strafbankje, waarop spelers na bepaalde overtredingen vijf of tien minuten zouden moeten zitten. In eerste instantie zouden de tijdstraffen alleen in het amateurvoetbal moeten worden ingevoerd.

Ook een voorstel om flexibeler te wisselen bij het amateurvoetbal wordt besproken. Daarbij zouden spelers die al gewisseld zijn, later weer in het spel kunnen komen.

De IFAB gaat ook praten over de mogelijke afschaffing van de directe rode kaart wanneer een directe scoringskans in het strafschopgebied wordt ontnomen. De UEFA had zich al eerder tegen deze regel gekeerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl