NOS NieuwsAangepast

Wajongers ontzien in bijstandsplannen

Jonggehandicapten komen niet, zoals eerst de bedoeling was, in de bijstand als ze na herkeuring geen werk kunnen vinden. Ze houden hun Wajong-uitkering, maar die wordt met vijf procent gekort.

Ze krijgen niet te maken met een vermogenstoets, waardoor ze eerst hun al dan niet aangepaste huis zouden moeten 'opeten'.

Vrijheid

Daarover heeft het kabinet een akkoord bereikt met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. De steun van die partijen is noodzakelijk om de bijstandsplannen van het kabinet door de Eerste Kamer te krijgen.

Gemeenten krijgen meer vrijheid om de regels toe te passen. Als een bijstandsontvanger zijn verplichtingen niet nakomt, kan de uitkering worden ingetrokken. In de gewijzigde plannen krijgen de gemeenten de vrijheid om die maatregelen over een langere periode uit te smeren.

Wachttijd

Volgens de ChristenUnie is ook het plan van de baan om de uitkering pas te verstrekken na een wachttijd van vier weken. Staatssecretaris Klijnsma wilde dat mensen in die tijd alsnog proberen een baan te vinden. Volgens de ChristenUnie betekende dat voor veel gezinnen "een enkeltje schulden".

In een toelichting zei Klijnsma dat de aanpassing van de bijstandsplannen ongeveer tien miljoen euro kost.

Jonge kinderen

Vandaag vond er overleg plaats op het ministerie van Sociale Zaken. Woensdag staan de plannen op de agenda van de Tweede Kamer.

Eerder werd al bekend dat de sollicitatieplicht voor bijstandsmoeders met jonge kinderen niet doorgaat. Dat was een grote wens van de kleine christelijke partijen.

Overeind

Regeringspartij PvdA is blij met de aanpassingen in de voorstellen. "Er wordt meer rekening gehouden met persoonlijke omstandigheden", zegt Kamerlid Kerstens.

Volgens de VVD blijft er voldoende van de oorspronkelijke plannen overeind. ,,Met de VVD laten betrokken partijen zien dat zij het belangrijk vinden dat er meer mag worden gevraagd van mensen die een bijstandsuitkering ontvangen.", zegt Kamerlid Potters.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl