Corruptie kost EU 120 miljard
Corruptie in de 28 lidstaten van de EU kost de unie jaarlijks 120 miljard euro. Dat blijkt uit het eerste anti-corruptierapport dat de Europese Commissie vanmiddag heeft gepresenteerd.
De commissie noemt de omvang van corruptie "adembenemend". Ondanks alle wetgeving waarover de lidstaten beschikken, valt er nog een wereld te winnen in de strijd tegen corruptie, schrijft de Commissie in de rapportage.
Nederland model
In sommige lidstaten leiden publieke aanbestedingen tot corruptie, maar ook de financiering van politieke partijen is gevoelig voor fraude. Verder vindt veel fraude plaats op regionaal en gemeentelijk niveau.
Nederland kan volgens de Europese Commissie als model dienen voor de andere lidstaten dankzij de geïntegreerde aanpak om corruptie op te sporen en te voorkomen.
'Corruptie neemt toe'
Driekwart van de inwoners van de EU denkt dat corruptie wijdverbreid is in de Europese Unie, blijkt uit een peiling die aan het rapport is toegevoegd. Ruim 60 procent van de Nederlandse ondervraagden deelt die mening.
Meer dan de helft van de ondervraagden gelooft dat de corruptie in het eigen land in de afgelopen drie jaar is toegenomen. Griekenland staat hier aan de top, met 99 procent van de bevolking die het eigen land als corrupt beschrijft.
En vier van de tien bedrijven wijzen corruptie aan als een groot obstakel in het zakendoen in Europa.
Schadelijk
Corruptie ondermijnt het vertrouwen van burgers in democratische instituties en de rechtsstaat, benadrukt eurocommissaris Malmström van Binnenlandse Zaken. Ook is het schadelijk voor de Europese economie en missen lidstaten de broodnodige belastinginkomsten, voegde ze eraan toe.