NOS NieuwsAangepast

"Seymour Hoffman was groots"

"Geweldig", "zeer getalenteerd", "groots". Dit zijn slechts enkele kwaliteiten die collega-acteurs toeschrijven aan Philip Seymour Hoffman. De gisteren overleden acteur kreeg veel prijzen, maar weinig heel grote. Hij ontving wel een Oscar voor zijn rol in de film Capote. Aan de reacties van collega's is te zien dat een groot acteur is heengegaan.

Hollywood rouwt niet alleen om de dood van Hoffman, maar ook om het verlies van een groot acteur. Hij wordt door zijn vakgenoten gezien als een van de belangrijkste acteurs van dit moment.

"Geweldig goed"

Robert de Niro reageert diep bedroefd op het overlijden. "Hij was een geweldig acteur. Dit is een van die keren dat je zegt: dit had niet mogen gebeuren", aldus De Niro. Volgens hem was Hoffman een zeer talentvolle jonge acteur.

Ook Jennifer Lawrence roemt zijn acteerwerk. Zij speelde met Hoffman in The Hunger Games: Catching Fireen zegt dat hij "ongelofelijk goed" was. Lionsgate, de studio die achter de serie films rond The Hunger Games zit, noemt Hoffman één van de talentvolste acteurs van onze generatie.

Maanden werk

Het talent van Hoffman wordt vaak in verband gebracht met zijn intensieve voorbereiding op een rol. Hij zei ook zelf dat hij keihard werkte. Dat kon dan ook maanden in beslag nemen. In die tijd zocht hij naar een perfecte stem of juiste lichaamshouding voor een rol.

Hoffman onderzocht de te spelen personages nauwkeurig. Hij paste zo nodig zijn lichaamsgewicht aan. Hij kon kilo's afvallen of juist aankomen. Hoffman verdiepte zich ook maanden in het karakter van Truman Capote, voor zijn rol in de film over de Amerikaanse schrijver. Hij kreeg uiteindelijk een Oscar voor deze vertolking.

Dat harde werken wordt door zijn vakgenoten zeer gewaardeerd. George Clooney reageert: "Er zijn geen woorden voor...het is gewoon verschrikkelijk." Clooney speelde met Hoffman in The Ides of March.

Actrice Julianne Moore speelde in drie films met Hoffman. Ze was zijn medespeler in Boogie Nights, Magnoliaen The Big Lebowski. Zij vindt het een voorrecht dat ze met hem mocht werken.

Ongeëvenaard

Philip Seymour Hoffman wordt ook geroemd om zijn toneelwerk op Broadway. Hij werd twee keer genomineerd voor de Tony Award voor beste acteur, maar ontving de prijs niet.

Mike Nichols, die Hoffman regisseerde in de film Charlie Wilson's War en in het toneelstuk Death of a Salesman, zegt dat Hoffman té groot was. "En wij zijn té geschokt", aldus Nichols. Zijn medespeler in Charlie Wilson's War, Tom Hanks, spreekt van een "reuzetalent".

Acteur Steve Martin twitterde dat het toneelspel van Hoffman ongeëvenaard is.

"Kwetsbaar"

Van Hoffman was bekend dat hij problemen had met drugsgebruik en liever niet herkend werd. Toch had acteur en regisseur Gary Oldman graag nog met hem gewerkt. "Hij had een zweem van een beetje gevaar rond hem hangen en was kwetsbaar. Al die kwaliteiten die maken dat je graag naar iemand kijkt en die iemand heel bijzonder maken."

Acteur Kevin Spacey twitterde: "Het is verschrikkelijk om zo'n geweldig getalenteerd acteur te verliezen als Seymour Hoffman".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl