NOS SportAangepast

Seattle viert zege in Super Bowl

Door NOS-verslaggever Arman Avsaroglu

Een paar mensen zijn gisterenavond heel rijk geworden. Want wie voorspeld had dat de eerste score van de Super Bowl al na twaalf seconden zou worden gemaakt door de Seattle Seahawks, had 6.000 keer zijn inzet teruggekregen.

Het was bijna verdacht hoe Denver-quarterback Peyton Manning de bal in de eerste seconden van de wedstrijd langs zijn hoofd zag vliegen. Nog nooit werd zo snel gescoord in de geschiedenis van de Super Bowl. Maar al snel bleek dat het niet zozeer verdacht was, als wel onkunde. Denver Broncos was geen partij voor de Seattle Seahawks in een van de minst spannende Super Bowls van de laatste jaren. De cijfers spreken voor zich: 43-8.

Beste aanvaller, beste verdediger

En vooraf was de voorpret nog wel zo groot geweest. Twee teams die de NFL dit jaar hadden gedomineerd: de beste aanvallers (Denver) tegen de beste verdedigers (Seattle); dat moest wel een spannende wedstrijd opleveren, dacht iedereen. Het liep anders.

Bij rust was het door een serie fouten van Denver en door scherp en geconcentreerd spel van Seattle al 22-0 voor de Seahawks. Nog nooit was een ploeg in de Super Bowl teruggekomen van zo'n grote achterstand. En in de wetenschap dat de Denver Broncos dit seizoen vooral in de eerste helft goed waren en in de tweede helft vaak verslappen, was het snel duidelijk dat de 48ste Super Bowl het niet van de spanning moest hebben.

Half-time show

En dus was er voor de ruim 82.000 toeschouwers in het MetLife Stadium in East Rutherford, even buiten New York, genoeg tijd om op de randzaken te letten. Op de halftime-show bijvoorbeeld, het traditionele muzikale optreden in de rust, waar vaak wel een of andere controverse over ontstaat.

Dergelijke ophef ontbrak dit jaar bij het optreden van Bruno Mars en de Red Hot Chili Peppers, maar dat betekent niet dat de show tegenviel. Integendeel. Bruno Mars ontpopte zich tot een moderne Michael Jackson en had er zichtbaar zin in. En de botsing tussen de verschillende muziekstijlen werkte wonderlijk goed. Daarbij was de licht- en vuurwerkshow die de NFL in petto had, adembenemend.

Toch was het een andere artiest die de meeste indruk maakte. Renee Fleming kreeg als eerste niet-popster de eer om het Amerikaanse volkslied voorafgaand aan de wedstrijd te zingen. En dat deed het icoon van de Amerikaanse opera, die eerder al tijdens de inauguratie van president Obama optrad en bij het 50-jarige jubileum van de Britse koningin Elizabeth, op verbluffende wijze. Zij zorgde misschien wel voor het mooiste moment van de avond.

Prachtige acties

Want de wedstrijd zelf, die bloedde na de rust langzaam maar zeker dood. Er waren nog wat prachtige acties van de Seahawks te bewonderen, maar de wedstrijd was toen al lang gespeeld. Ook het publiek was merkbaar afgeleid en niet zo luidruchtig als gebruikelijk.

Het zal de fans van de Seahawks allemaal weinig uitmaken. Voor het eerst gaat de Vince Lombardi-trofee mee naar Seattle, een stad die al sinds 1979 wacht op een titel in een van de grote Amerikaanse sporten.

Ongelukkige wedstrijd Manning

Voor Peyton Manning, de quarterback van de Denver Broncos, waren de druiven zuur. De man die dit seizoen het ene na het andere record brak en zijn ploeg bijna eigenhandig naar de Super Bowl leidde, speelde een ongelukkige wedstrijd. Na een communicatiefout in de eerste minuut gaf hij in de rest van de wedstrijd een aantal verkeerde passes die leidden tot touchdowns van Seattle.

En zo werd de 48ste Super Bowl niet de wedstrijd die de status van Manning als legendarische sportheld nog eens extra benadrukte. Het hechte collectief van de Seattle Seahawks wilde niet aan dat feestje meewerken.

De jonge ploeg, met geen enkele speler in de selectie die eerder in de Super Bowl had gespeeld, bewees maar weer eens een oude sportwijsheid: individuele spelers winnen geen titels, teams winnen titels. Daar kon ook Peyton Manning gisteren niets aan veranderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl