NOS NieuwsAangepast

Minder overgewicht door wetgeving

Als regeringen overgewicht willen tegengaan, moeten zij wetten aannemen om de verkoop van ongezond eten en drinken terug te dringen. Uit onderzoek in opdracht van de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt dat economische stimulering leidt tot minder mensen met obesitas.

De wetenschappers pleiten ervoor dat regeringen de verkoop van gezond en vers eten stimuleren. Zo moeten bijvoorbeeld bedrijven die veel kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken, worden gekort op hun subsidie.

Ook stellen de onderzoekers voor dat reclame voor fastfood-producten wordt beperkt, voornamelijk als die gericht is op kinderen.

"Tenzij landen stappen nemen zal de vrije markt doorgaan met het promoten van overgewicht, met desastreuze gevolgen van dien", zegt onderzoeker Roberto De Vogli van de Universiteit van Californië.

Nederland

De wetenschappers namen verschillende landen onder de loep en vergeleken het overheidsbeleid met de gezondheid van de bevolking en de verkoop van ongezonde producten.

In alle 25 onderzochte landen is de verkoop van ongezond eten en drinken de laatste jaren toegenomen. De grootste stijgingen waren in Canada, Australië en Ierland. In landen die al strenge regelgeving kennen, zoals Nederland, België en Italië, was de stijging het laagst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl