NOS NieuwsAangepast

Asscher: Samsom weer lijsttrekker

Lodewijk Asscher ziet zichzelf bij de volgende verkiezingen geen lijsttrekker van de PvdA worden. Tijdens een bijeenkomst in Doetinchem zei de vicepremier dat fractieleider Diederik Samsom bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen opnieuw de PvdA-lijst moet aanvoeren.

Asscher vindt Samsom de aangewezen persoon. Hij vergeleek hem met Ajax-trainer Frank de Boer, in de zin dat ze allebei het beste team weten op te stellen.

Vorige maand bleek uit een onderzoek van Maurice de Hond dat Asscher in de publieke opinie beter scoort dan Samsom. Asscher is ook populairder dan premier Rutte (VVD), terwijl Samsom het tegen Rutte aflegt. Dat komt vooral doordat Asscher het beter doet dan Samsom bij kiezers van andere partijen.

Bulgarenfraude

De PvdA-minister deed zijn uitspraak tijdens het politiek café Piment, dat vier keer per jaar wordt georganiseerd door oud-verslaggever Wouke van Scherrenburg. Hij werd daar ook ondervraagd over de Bulgarenfraude, een kwestie die staatssecretaris Weekers van Financiën vorig jaar al bijna de kop kostte.

Asscher zei dat het geld dat in de fraudezaak is verdwenen, ongeveer 2,4 miljoen euro plus 1 miljoen euro aan boetes, moet terugkomen. De opvolger van Weekers moet daar volgens hem zeker werk van maken. Weekers zei vorige maand nog dat de zaak voor hem geen prioriteit had, tot ongenoegen van de Kamer.

Opvolging Weekers

Voor de opvolging van Weekers, die donderdag aftrad vanwege de problemen bij de uitbetaling van toeslagen, worden de namen van vier VVD'ers genoemd: Kamerlid Mark Harbers, staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker, de Amsterdamse wethouder Eric Wiebes en oud-staatssecretaris van Sociale Zaken Paul de Krom.

Desgevraagd zei Asscher dat Wiebes een goede opvolger van Weekers zou zijn. Ze kennen elkaar goed uit de tijd dat Asscher ook wethouder in Amsterdam was. Asscher voegde eraan toe dat de opvolging van Weekers een VVD-kwestie is, waar hij zich niet mee bemoeit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl