NOS NieuwsAangepast

VS handhaaft sancties Iran nog

De VS is voorlopig niet van plan om de strafmaatregelen tegen Iran verder te versoepelen. Dat heeft minister Kerry van Buitenlandse Zaken tegen zijn Iraanse ambtgenoot Zarif gezegd.

Het tweetal sprak vanochtend in de marge van de veiligheidsconferentie in München korte tijd met elkaar. Ze blikten vooruit naar de top van 18 februari in Wenen over een permanente oplossing voor het Iraanse nucleaire programma.

Kerry benadrukte in Duitsland dat de VS en Iran over een paar weken in goed vertrouwen moeten onderhandelen.

Akkoord in november

Vorig jaar november sloot Iran in Genève met onder meer de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad (Verenigde Staten, China, Rusland, Groot-Brittannië en Frankrijk) een voorlopig akkoord over beperking van de Iraanse nucleaire activiteiten. De economische sancties tegen Iran werden verlicht in ruil voor het beperken van het atoomprogramma van Iran.

Dat land hoeft de verrijking van uranium niet helemaal op te geven, maar er worden wel grenzen aan gesteld. Ook zal Iran voorlopig geen nieuwe nucleaire installaties bouwen. De bestaande installaties mogen door de VN geïnspecteerd worden.

Goede hoop

De uitkomst van het tijdelijke akkoord werd eind vorig jaar door alle partijen omarmd. Daarom hebben de VS, China, Rusland, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland goede hoop dat er over een paar weken in Wenen een permanent akkoord gesloten kan worden.

Dat optimisme is te danken aan de nieuwe Iraanse president Hassan Rohani. Die is sinds vorig jaar augustus aan de macht en heeft voor zijn land een nieuwe koers uitgezet. Hij wil een betere verhouding met het Westen en hoopt op verzoening.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl