NOS NieuwsAangepast

Groot abortusprotest in Madrid

Door correspondent Jessica van Spengen

In Madrid gaan vandaag duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen een nieuwe abortuswet. De wet maakt abortus in het land moeilijker.

De demonstranten komen vanuit verschillende plaatsen in Spanje naar de hoofdstad. Ze zijn van plan naar het ministerie van Volksgezondheid te gaan om daar hun onvrede te uiten.

Bedreiging van de gezondheid

Een vrouw kan nu in Spanje, totdat ze veertien weken zwanger is, zelf beslissen of ze een abortus wil. Als ze daartoe besluit hoeft ze geen reden op te geven.

De centrum-rechtse regeringspartij Partido Popular wil dat veranderen. In het wetsvoorstel staat dat abortus straks alleen nog mag worden uitgevoerd als de zwangerschap de gezondheid van de moeder bedreigt, of als de zwangerschap het gevolg is van een verkrachting.

Verdeeldheid

De afgelopen maanden werd in Spanje al veelvuldig geprotesteerd. Ook vanuit het buitenland kwam kritiek. Frankrijk sprak zich in een brief aan de Spaanse regering zijn ongerustheid uit over de nieuwe wet; volgens Parijs gaat die in tegen de rechten van vrouwen.

Ook binnen de Partido Popular zelf is verdeeldheid ontstaan. Verschillende partijleden vinden de wet te ver gaan en willen dat de minister het voorstel aanpast.

Het protest in Madrid begint om 11.30 uur. Wanneer over de wet wordt gestemd is niet duidelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl