NOS NieuwsAangepast

Ruzie over ganzen woekert voort

Het mislukken van een landelijk akkoord over het afschieten van ganzen leidt regionaal tot verdere onenigheid. In Overijssel adviseert de faunabeheereenheid (FBE) om ook 's winters ganzen te doden. Maar de natuurorganisaties in de FBE zijn het daar absoluut niet mee eens.

De FBE adviseert het provinciebestuur. In de eenheid zitten boeren, jagers, natuurbeschermers en grondeigenaren. Ze komen doorgaans met een unaniem advies, maar dat is nu niet het geval. De natuurorganisaties vormen een minderheid in de FBE.

Gewassen

Natuurbeschermers vinden dat ganzen in de winter met rust gelaten moeten worden. Ze maken zich ernstige zorgen over het lot van de vele ganzen, "die duizenden kilometers vliegen en uitgehongerd aankomen om in Nederland te overwinteren". Dat schrijven Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland en Staatsbosbeheer.

Boeren en grondeigenaren denken er heel anders over. De ganzen brengen volgens hen enorme schade toe aan gewassen en gras. "In sommige gebieden leidt dat ertoe dat het vee eerder naar binnen moest, omdat er simpelweg onvoldoende gras stond", zo meldt de LTO.

Dijksma

Aanvankelijk was er op landelijk niveau een akkoord gesloten dat per 1 januari in zou gaan. Daarin stond dat er alleen in de zomer op broedganzen gejaagd zou worden. Maar dat akkoord viel begin december in duigen omdat er toch geen overeenstemming over was. Boeren willen ook in de winter op trekganzen schieten.

Daardoor moeten nu per provincie afspraken over het beheer van ganzen gemaakt worden, zo heeft staatssecretaris Dijksma gezegd. De landelijke problemen zetten zich daarbij op lager niveau voort.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl