NOS NieuwsAangepast

Syrië-overleg 10 februari verder

De strijdende partijen in Syrië hebben hun eerste onderhandelingsweek in Genève zonder resultaten beëindigd. VN-bemiddelaar Brahimi zegt dat "een zeer bescheiden begin" is gemaakt en dat er nog veel moet gebeuren om tot een akkoord te komen.

Brahimi heeft de delegaties uitgenodigd om op 10 februari verder te praten. Vertegenwoordigers van de oppositie hebben al toegezegd; de regeringsdelegatie wil eerst overleg met Damascus.

"Basis om door te praten"

De VN-gezant is hoopvol over het vervolg van de besprekingen. "De partijen zijn op een aanvaardbare manier betrokken", zei hij.

Brahimi zei verder dat hij tien punten heeft genoemd waarover de partijen het snel eens kunnen worden. Welke punten dat zijn, zei hij niet.

NOS-correspondent Sander van Hoorn zegt dat er kennelijk een basis is om door te praten. "Maar concreet is er nog niets bereikt", aldus Van Hoorn.

Minuut stilte

Gisteren hielden de partijen samen een minuut stilte om de meer dan 100.000 slachtoffers van de burgeroorlog te herdenken. Het conflict in Syrië heeft al aan meer dan 130.000 mensen het leven gekost.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat via een uitgebreid netwerk in Syrië slachtofferaantallen registreert en verspreidt, zegt dat sinds het begin van de onderhandelingen op 22 januari bijna 1900 mensen zijn omgekomen. Onder hen zijn ruim 400 burgers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl