NOS NieuwsAangepast

"Niet korten pensioenen is illegaal"

Dat de pensioenfondsen in de metaalsector de pensioenen niet verlagen, gaat in tegen de wet. Dat zei voorzitter Martin Pikaart van vakorganisatie Alternatief voor Vakbond (AVV) in het NOS Radio 1 Journaal.

De fondsen zijn volgens Pikaart verplicht om te korten, omdat zij niet boven de wettelijke minimale dekkingsgraad zitten. Maar toch verlagen de fondsen PMT en PME de pensioenen niet.

Ingrijpen

Pikaart vindt dat onbegrijpelijk. "Die fondsen houden zich niet aan de wet. De wet is al een paar keer aangepast om de fondsen tegemoet te komen, en toch blijven ze onder de dekkingsgraad."

De Nederlandsche Bank, die toeziet op de pensioenfondsen, moet ingrijpen, vindt Pikaart.

Vertrouwen

Pikaart, voorvechter van de belangen van jongeren in pensioenfondsen, begrijp wel dat de fondsen gepensioneerden wat gunnen, maar de manier waarop ze dat doen pakt volgens hem verkeerd uit. "Alles wat nu wordt uitbetaald aan de gepensioneerden, gaat ten koste van de werknemers."

"Het vertrouwen in fondsen komt op het spel te staan als fondsen doorgaan met dit soort acties", gaat Pikaart verder. "De fondsen nemen grote risico's. Als de markt instort en je zit maar net boven een dekkingsgraad van honderd procent, dan krijg je een enorme klap."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl