NOS SchaatsenAangepast

Schaatsen op historische grond

In de jaren negentig toen hij zelf op het ijs regeerde, speelde Rintje Ritsma al met de gedachte een groot kampioenschap te organiseren in het Olympisch Stadion. Het kwam er nooit van. Tot nu.

Hoewel hij inmiddels al enige jaren met pensioen is als topschaatser, is de droom van Ritsma toch uitgekomen. Er ligt ijs in het Olympisch Stadion en Ritsma mag zich directeur noemen van de 'Coolste baan van Nederland'.

Donderdagavond schaatste de viervoudig wereldkampioen zijn eerste rondje op de baan. "Ik kon het nog", zei Ritsma. "Je hebt een enorm wauw-gevoel als je het stadion binnenkomt. Dan staat er een big smile op je gezicht."

Mobiele ijsbanen

Ritsma: "Bart Veldkamp en Bob de Jong hebben ook al op het ijs gestaan. Zij zijn ook onder de indruk. Veldkamp noemt dit zelfs het nieuwe schaatsen. Mobiele ijsbanen op bijzondere plekken neerleggen en daar kampioenschappen op schaatsen.'

Nooit eerder kon in het Olympisch Stadion in Amsterdam op kunstijs worden geschaatst. "Het is een enorme klus geweest", zegt Ritsma. "Er komt veel bij kijken, vooral ook omdat dit allemaal nieuw is. Gelukkig hebben we alles in een zeer kort tijdsbestek af gekregen. Vanmiddag al komen zo'n drieduizend kinderen het ijs testen. Vanavond is de officiële kick-off."

NK Sprint en NK Allround

De tijdelijke schaatsbaan is tijdens de Olympische Winterspelen voor iedereen geopend. Daarna, van 28 februari tot en met 2 maart, worden er de NK Sprint en NK Allround verreden. Normaal gesproken worden dit soort toernooien door Nederlandse toppers overgeslagen, maar vanwege de unieke locatie hebben onder meer Sven Kramer en Ireen Wüst al beloofd te komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl