NOS NieuwsAangepast

Manifest gemeenten bij wiettop

Burgemeesters en wethouders van zo'n dertig gemeenten hebben vandaag een manifest gepresenteerd waarin ze het kabinet oproepen het telen van wiet toe te staan. Ze doen dat bij een overleg in Utrecht over de voor- en nadelen van gereguleerde wietteelt.

Nu is alleen de verkoop van wiet toegestaan; de productie niet, behalve als de wiet voor eigen gebruik wordt geteeld.

Volgens de gemeenten is daardoor een groot illegaal drugscircuit van thuistelers is ontstaan, vooral in het zuiden van het land. Ze zeggen dat dat onder meer leidt tot onveilige situaties in woonwijken en het illegaal aftappen van stroom.

Ruimte voor experiment

"De minister moet ons ruimte geven om te experimenteren met pilots om wietteelt te reguleren. De enigen die profiteren van het huidige beleid zijn criminelen", zegt burgemeester Depla van Heerlen. Hij is een van de initiatiefnemers van de bijeenkomst.

Voorafgaand aan de presentatie van het manifest luisteren de deelnemers naar deskundigen op het terrein van wiet, volksgezondheid en strafrecht over de voor-en nadelen van het toestaan van wietteelt.

Export

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie ziet niets in regulering, omdat het grootste deel van de wiet naar het buitenland gaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl