NOS NieuwsAangepast

"Gezond eten? Drankje volstaat"

Een drankje dat je drie keer per dag drinkt en waarmee je precies alle voedingstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt. Met dat idee zegt een Amerikaans nieuw bedrijf mensen veel geld en tijd te kunnen besparen. Soylent heet het drankje. De makers claimen dat je voor nog geen 7 euro per dag genoeg binnenkrijgt en verder niks hoeft te eten.

Rob Rhinehart bedacht het drankje, omdat hij zich ergerde aan de hoeveelheid tijd en geld die hij kwijt was aan het kopen, klaarmaken en consumeren van eten en de afwas daarna. Hij stelde zelf een drankje samen. Dat was het enige wat hij nog tot zich nam. Rhinehart zegt dat hij ervan opknapte en meer energie had.

Crowdfunding

Dat was ongeveer een jaar geleden. Via een crowdfunding-campagne haalde hij al snel meer dan 2 miljoen dollar op om Soylent verder te ontwikkelen. Durfinvesteerders stopten nog eens meer dan anderhalf miljoen dollar in zijn bedrijf. Aan de samenstelling is verder gesleuteld, komende maand worden de eerste pakketten naar klanten verstuurd.

Het wordt geleverd als een poeder plus een zakje met olie, waar alleen nog water bij moet. In de drank zitten onder meer eiwitten uit rijst, maltodextrine, havermoutmeel, koolzaadolie en een mix van vitaminen en mineralen. Het brouwsel heeft een vanillesmaakje.

Of veel mensen al hun maaltijden echt zullen verruilen voor een glaasje Soylent is de vraag. De makers zien het ook als een makkelijk alternatief voor zo nu en dan, als je even geen tijd hebt om eten te maken.

Niet verzadigend

Het Voedingscentrum is kritisch. "In theorie zou het kunnen dat je er levenslang op kunt overleven", zegt Stephan Peters van het Voedingscentrum. "Maar het is voor geen mens vol te houden om alleen maar voeding in drank- of yoghurtachtige vorm in te nemen. Je krijgt wel de voedingsstoffen binnen, maar in vloeibare vorm. Dat betekent dat het amper verzadigend werkt en dat 99 procent van de mensen de hele dag honger heeft. En dus extra gaat eten." Ook zitten er volgens hem te weinig vezels in. "Je stoelgang wordt veel minder en wellicht ongemakkelijker door het gebrek aan vezels. "

Soylent wordt voorlopig alleen nog verzonden naar adressen in de VS. Later dit jaar moet het ook in Europa te bestellen zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl