NOS NieuwsAangepast

Grote pensioenfondsen korten niet

De grootste pensioenfondsen van Nederland verlagen dit jaar de pensioenen niet. Dat geldt onder meer voor ABP, Zorg en Welzijn en metaalfonds PMT.

Pensioenfondsen moesten eind vorig jaar een dekkingsgraad hebben van minimaal 104,3 procent. PMT kwam in december net iets lager uit, op 103,8 procent. Desondanks verlaagt het de pensioenen niet.

Vorig jaar voerde PMT al een korting door van 6,3 procent. Dat voorjaar waarschuwde het fonds nog dat als het onder de grens zou eindigen, er gekort zou moeten worden, maar dat gebeurt dus niet.

Ook het andere pensioenfonds in de metaal, PME, bleef met 103,4 onder het wettelijk minimum. Ook dit fonds waarschuwde voor een korting, maar volgens bestuursvoorzitter Briët zijn de marges heel klein en heeft het bestuur "meer tijd nodig om tot een zorgvuldig en weloverwogen besluit te komen". Vorig jaar kortte dit fonds de pensioenuitkering nog met 5,1 procent.

Verhoging

Pensioenfonds Zorg en Welzijn gaat de uitkeringen juist verhogen. Volgens het fonds voor de werknemers in de zorg is er ruimte om de pensioenen met 0,94 procent te laten stijgen. "Het is een bescheiden, maar wel een heel mooie stap", zegt directeur Peter Borgdorff. Voor een verpleegkundige met een gemiddeld pensioen betekent dit dat hij er dit jaar zo'n zestig euro bruto op vooruit gaat.

Het pensioenfonds voor de Bouw staat er nog iets beter voor dan Zorg en Welzijn, maar houdt de hand op de knip. Het fonds bouwt liever een reserve op voor als het volgend jaar toch weer tegenzit.

Korting schrappen

Pensioenfonds ABP zal de korting van 0,5 procent die vorig jaar is opgelegd, schrappen. Het fonds kwam uit op 105,9 procent. Henk Brouwer, voorzitter van het grootste pensioenfonds van Nederland, erkent dat het herstel broos is, maar ziet toch ruimte om de korting van vorig jaar niet voort te zetten.

DNB: Niet meteen verhogen

De Nederlandsche Bank vindt het onverstandig dat ABP en Zorg en Welzijn de pensioenen meteen weer verhogen. De toezichthouder wil dat ze dat pas doen als er sprake is van 'duurzaam herstel' van de dekkingsgraad. In het Financieele Dagblad zei directeur Joanne Kellermann vorige maand dat DNB er niets aan kan doen als fondsen weer gaan indexeren. Als ze uit de onderdekking zijn mogen ze dat doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl