NOS NieuwsAangepast

Doodstraf geen uitgemaakte zaak

Hoewel het Amerikaanse Openbaar Ministerie de doodstraf gaat eisen tegen Dzjochar Tsarnajev, de verdachte van de aanslag op de Boston Marathon, hoeft die zich nog niet meteen zorgen te maken. In de VS wordt in een federale zaak als deze zelden iemand geëxecuteerd.

Amerikaanse staten en de federale overheid mogen zelf bepalen of ze de doodstraf willen opleggen of niet. Achttien staten hebben de doodstraf afgeschaft, de andere 32 en de federale overheid willen er nog niet vanaf.

Opmerkelijk is nu dat de federale aanklagers de doodstraf gaan eisen in een staat die de doodstraf niet meer oplegt.

Geen uitzondering

Massachusetts schafte de doodstraf af in 1984, maar voerde al sinds 1947 geen executies meer uit. Zelfs in het bijzondere geval van de Boston-aanslag, lijken de inwoners van de staat geen uitzondering te willen maken.

In een enquête noemde 57 procent van de ondervraagden een levenslange gevangenisstraf voldoende, 33 procent wilde een terdoodveroordeling.

Ook het verleden leert dat bij federale zaken minder vaak de doodstraf wordt opgelegd als de rechtszaak wordt gehouden in een staat die de doodstraf heeft afgeschaft. Van de 88 keer dat dat tussen 1993 en 2012 gebeurde, kwamen er slechts zeven daders op death row terecht.

Executie zeldzaam

Zelfs als Tsarnajev de doodstraf krijgt opgelegd, hoeft dat nog niet te betekenen dat zijn laatste uur heeft geslagen. In de afgelopen veertig jaar voerde de federale overheid maar bij drie terdoodveroordeelden de straf uit. Ter vergelijking: de staten voerden vorig jaar 39 executies uit.

Onder de misdadigers die de federale overheid doodde, was bijvoorbeeld Timothy McVeigh, die in 1995 een bomaanslag uitvoerde op een overheidsgebouw in Oklahoma City. Hij kreeg in 2001 een dodelijke injectie.

In de hele VS zijn ruim 3000 mensen in afwachting van hun executie. Daarvan zitten er 'slechts' 58 op de federale death row, in Terre Haute, Indiana. Tsarnajev zou daar ook nog jaren kunnen zitten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl