NOS NieuwsAangepast

Kabinet wil IBAN langer omzetten

Het kabinet gaat in Brussel proberen te regelen dat banken hun klanten langer mogen helpen met IBAN-nummers. Minister Dijsselbloem heeft de Tweede Kamer laten weten dat hij daarvoor een speciale ontheffing gaat vragen bij de Europese Commissie, een SEPA-waiver.

Banken zetten nu bij internetbankieren de rekeningnummers van hun klanten automatisch om naar IBAN-nummers, maar in Europa is afgesproken dat ze dat maar een beperkte termijn mogen doen.

Dijsselbloem gaat vragen of voor Nederland een uitzondering kan worden gemaakt tot 1 februari 2016. Volgens de minister hebben vijf andere landen ook al zo'n aanvraag ingediend.

Twijfelachtig

De Europese Commissie verlengde onlangs de termijn al tot augustus van dit jaar. Het is de vraag of de Commissie opnieuw bereid is tot uitstel, omdat de aanvraag eigenlijk al voor februari vorig jaar binnen had moeten zijn.

Een week of twee geleden zei de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken dat de overgang naar IBAN in Nederland een stuk gemakkelijker had gekund, als Nederland op tijd om uitstel had gevraagd.

Computerexperts waarschuwden dat als de banken de nummers niet meer mogen omzetten, internetcriminelen daarvan gebruik zullen maken door valse omnummer-sites op te zetten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl