NOS NieuwsAangepast

"Eigenaardig, plots zijn we nieuws"

"Het is een beetje eigenaardig. Plotseling ben je in het nieuws, terwijl we gewoon maar op die lijst staan. Ik vind het een beetje zwaar aangezet", zegt Mariet van Klinken in het Radio 1 Journaal.

Vanochtend maakte de SGP bekend dat Van Klinken in Vlissingen op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen is geplaatst, samen met nog twee vrouwen. Mariet van Klinken staat op de zevende plaats.

Opeens drie vrouwen op de SGP-lijst van Vlissingen. Hoe bijzonder is dat?

"Dat schijnt heel bijzonder te zijn. Maar kijk naar de ledenlijst van de Vlissingse afdeling van de SGP, daar staan nog negen andere vrouwen op. Het was in het verleden allemaal wat lastiger voor vrouwen om mee te doen, maar nu kan dat gelukkig wel. En dat gebeurt hier dan ineens."

Heeft u al iets gehoord van partijleider Kees van der Staaij?

"Nee, het is vooral lijsttrekker Lilian Janse die contact met hem heeft. Misschien komt dat allemaal nog, dat weet ik niet. Het is vandaag pas in de krant gekomen en het gaat heel snel. Zo ver is het gewoon nog niet, denk ik."

Willen er soms geen mannen meer op de SGP-lijst?

"Het is lastig, want het gaat vaak om jongere mannen en die hebben ook een gezin en hun werk. We zijn ook niet zo'n grote vereniging hier in Vlissingen, dus dan moet je goed nazoeken wie er allemaal bij kunnen. Zodoende hebben we toch genoeg kandidaten gevonden om met een kieslijst te komen. Dat heeft niets te maken met het feit dat mannen niet samen met vrouwen op één lijst willen staan."

Zal de SGP meer stemmen krijgen, met drie vrouwen op de lijst?

"De SGP komt in Vlissingen voor het eerst met een eigen lijst. Voorheen hadden we een gecombineerde lijst met de ChristenUnie en het zal een verrassing worden hoe het gaat uitpakken. We gaan veel actievoeren en binnenkort wordt het verkiezingsprogramma openbaar. Het zou wel een verrassing zijn als ik in de gemeenteraad kom. Er zijn hier ook nog veel lokale partijen en die zullen ook wel veel stemmen trekken."

Wat zijn uw speerpunten binnen de SGP?

"De SGP is natuurlijk een redelijk sociale partij, dacht ik zo. Dus dan denk ik vooral aan de zorg voor de ouderen. Ook moeten we zorgen dat het goede onderwijs dat we hier hebben ook blijft. Ook de begeleiding van jongeren vind ik heel erg belangrijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl