NOS NieuwsAangepast

VS bezorgd over 'traag' Syrië

De Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel maakt zich zorgen over de ontmanteling van de chemische wapens van Syrië. Het proces loopt weken achter op schema.

Hagel zegt dat hij de oorzaak van de vertraging niet kent, maar dat het aan Damascus is om het op te lossen. "Het is de verantwoordelijkheid van Assads regering om het mogelijk te maken de chemicaliën weg te halen. We gaan ervan uit dat ze hun verplichtingen nakomen", voegde een woordvoerder van het Witte Huis toe.

5 procent

Tot nu toe is nog maar zo'n 5 procent van het arsenaal uit Syrië weggehaald. Vandaag is voor de tweede keer een lading vertrokken uit de Syrische havenstad Latakia.

De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW), die belast is met de verwijdering van de chemische wapens uit Syrië, hoopt dat er meer vaart komt in het hele proces. Afgesproken is dat de gevaarlijke stoffen voor 5 februari afgevoerd moeten zijn en eind juni vernietigd, maar die deadline wordt hoogstwaarschijnlijk niet gehaald.

Veilige route

De oorspronkelijke planning was om alle chemische wapens eind vorige maand al uit Syrië weg te hebben. Dat lukte niet, onder meer omdat er tijd nodig was om een veilige route te vinden voor het transport naar de haven en het slechte weer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl