NOS NieuwsAangepast

Shell-topman houdt alle opties open

Door correspondent Arjen van der Horst

Het besluit om de proefboringen in Alaska te staken, past in de filosofie van Ben van Beurden, die op 1 januari aantrad als topman van het olieconcern. Van Beurden wil duidelijk gas terugnemen en een aantal projecten sluiten.

Van Beurden: "We hebben de afgelopen jaren te veel hooi op de vork genomen. Op termijn kun je niet meer geld uitgeven dan je aan inkomsten hebt. Uiteindelijk zullen de investeringen toch uit je kasstroom komen. Die moet blijven groeien om dat mogelijk te maken."

Strategie

Concreet betekent het dat Shell minder geld gaat pompen in projecten waar het rendement laag is of die strategisch niet belangrijk zijn voor het bedrijf. Zo wil Shell 15 miljard dollar uit zijn Europese tak terugtrekken om dat geld elders te investeren.

"We gaan nauwkeurig kijken welke bouwstenen we allemaal hebben en analyseren welke zwakke broeders er zijn. Wij halen grondstoffen uit de grond en dat betekent dat uiteindelijk alles op en leeg is. We moeten voortdurend verversen en vernieuwen om het rendement hoog te houden, zeker als het gaat om de oliewinning en de ontwikkeling van onconventionele energiebronnen als schaliegas."

Nigeria

Een van de zwakke broeders is de Shell-operatie in Nigeria. De problemen met veiligheid maken de oliewinning aan land bijzonder moeilijk en Shell verliest miljarden aan inkomsten door oliediefstal. Het concern zal de oliewinning aan land daarom afbouwen. "Dat betekent overigens niet dat we ons helemaal terugtrekken uit Nigeria", verzekert Van Beurden.

"Sterker nog, we investeren juist méér in Nigeria, maar alleen in gebieden waar we duidelijk waar voor ons geld krijgen. Onze liquified natural gas-tak is het kroonjuweel van onze operatie in Nigeria en de diepwaterboringen voor de Nigeriaanse kust zijn belangrijk voor de toekomst van Shell."

Raffinaderijen

Een van de grootste zorgen voor het bedrijf zijn de dalende inkomsten van raffinaderijen. Door toegenomen kosten zijn de winstmarges onder druk komen te staan, zoals bij de Shell-raffinaderij in Pernis, een van de oudste en grootste raffinaderijen ter wereld.

"Pernis moet een raffinaderij zijn die als raffinaderij geld kan verdienen in nauwe samenwerking met onze handelstak. Je kijkt of een raffinagebedrijf als Pernis bestaansrecht heeft. Hoe concurrerend kunnen we de raffinaderij maken en wat laat de markt überhaupt toe wat je aan winst kan maken? Met andere woorden zit Pernis in een sterke positie?"

Van Beurden heeft er het volste vertrouwen in dat Pernis toekomst heeft. "Pernis is in een fundamenteel sterke positie. Het is goed verbonden met de internationale markten, heeft toegang tot goedkope grondstoffen en een grote flexibiliteit. Maar je moet je altijd afvragen of de plannen die je hebt geloofwaardig zijn en of de raffinaderij concurrerend genoeg is. Voor Pernis heb ik de hoop en de verwachting dat we dat goed kunnen krijgen. Maar als dat niet lukt, is Pernis geen heilige koe wat mij betreft."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl