NOS NieuwsAangepast

Oud conflict Z-Sudan lijkt beslecht

In Zuid-Sudan is een bestand getekend dat een einde moet maken aan een al anderhalf jaar durend conflict in het Afrikaanse land. De regering heeft het akkoord met een militie vermoedelijk gesloten om alle aandacht te kunnen besteden aan de burgeroorlog die vorige maand uitbrak.

Correspondent Koert Lindijer zegt dat president Kiir niet op twee fronten tegelijk wil vechten. Het bestand dat nu is gesloten is mede tot stand gekomen na bemiddeling van de Nederlandse vredesbeweging Pax, het vroegere IKV Pax Christi. Minister Ploumen heeft de bemiddeling financieel gesteund.

Dwalen

Zuid-Sudan werd in 2011 onafhankelijk. Een jaar later begon een harde strijd tussen het regeringsleger en de militie van David Yau Yau, de leider van de Murle-stam. Tienduizenden Murles zijn naar buurlanden gevlucht en honderdduizenden dwalen al maanden door de bush van Zuid-Sudan. Vermoedelijk zijn er honderden doden gevallen.

Militieleider Yau Yau wil volgens Lindijer neutraal blijven in de huidige burgeroorlog. Yau Yau wil meer autonomie voor zijn stam in het zuidoosten van het land.

Zwaar gevochten

Vorige week werd ook een staakt-het-vuren afgesproken dat een eind moest maken aan de burgeroorlog. Dat bestand wordt niet nageleefd, zegt Lindijer. "Op verscheidene plaatsen in het land wordt nog zwaar gevochten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl