NOS NieuwsAangepast

HRW: Syrië vernietigt woningen

De Syrische regering heeft in 2012 en 2013 duizenden huizen gesloopt in wijken van Damascus en Hama. Volgens Human Rights Watch (HRW) zijn daardoor duizenden gezinnen dakloos geworden.

De mensenrechtenorganisatie heeft van zeven plekken satellietfoto's vergeleken voor en na de sloop van de woonwijken. Waar eerst nog huizenblokken stonden, was enige tijd later een woestenij te zien. Ook heeft Human Rights Watch filmpjes waarop een ontploffing is te zien waarna een flatgebouw instort.

Proportioneel

Andere betrokken zeggen dat ze een uur de tijd kregen om hun woningen te verlaten, waarna bulldozers de huizen vernielden. De bewoners waren Syriërs die de oppositie goed gezind zijn, stelt HRW. De regering van Assad zegt dat er geen bouwvergunning was afgegeven voor de huizen, maar de bewoners spreken dat tegen.

Volgens Human Rights Watch is er onvoldoende onderscheid gemaakt tussen burgerdoelen en militaire doelen. Bovendien moet de inzet van een bulldozer proportioneel zijn. Dat is volgens de organisatie onvoldoende gebeurd en is het in strijd met het oorlogsrecht en dus een oorlogsmisdaad.

Te makkelijk

Correspondent Sander van Hoorn kent drie van de zeven plekken. Zo ook de snelweg M1, van Damsacus naar Homs. "Daar reed ik vorige week nog. Daar is ter hoogte van Qaboun inderdaad een strook met huizen, die aan beide kanten nagenoeg met de grond gelijk zijn gemaakt. Op die snelweg rijd je met hoge snelheid omdat er in de gebouwen scherpschutters zitten."

Hij noemt de vaststelling van Human Rights Watch dat het bij de snelweg gaat om woningen en niet om een militair doel te makkelijk. "In Syrie, misschien in elke oorlog, loopt het in elkaar over. De sluipschutters, maar ook aanvallen die vanuit - inmiddels verdwenen - woonhuizen zijn uitgevoerd op bijvoorbeeld een militair ziekenhuis, worden in het rapport niet beschreven."

Aan de andere kant zijn de verklaring van de Syrische regering over de bouwvergunningen volstrekt ongeloofwaardig. "Zeker bij de compleet weggevaagde buurten in Hama en Damascus is die verklaring onwaarschijnlijk. Daar lijkt meer sprake van de tactiek van de verschroeide aarde."

Human Rights Watch

Van Hoorn vindt het rapport niet echt gedegen, in tegenstelling tot de meeste rapporten van de mensenrechtenorganisatie. Volgens hem hebben organisaties zoals Human Rights Watch heel duidelijk een agenda en beschikken ze over budgetten waar de gemiddelde nieuwsorganisatie niet aan kan tippen.

"Ze hebben een uitgebreid netwerk dat vaak heel goed is, met lokale mensen die verhalen optekenen, soms ook met gevaar met eigen leven. Alleen, ze leveren kant en klare producties aan, waar uit geldgebrek ons journalistieke filter soms ontbreekt. Ook kunnen wij niet altijd op de beschreven plaatsen komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl