NOS NieuwsAangepast

Duitsland verbiedt boren schaliegas

In Duitsland wordt voorlopig niet commercieel naar schaliegas geboord. Dat zegt de nieuwe SPD-minister van Milieu, Barbara Hendricks, in een interview met Der Spiegel.

In het coalitieakkoord van de regering-Merkel is afgesproken dat de nieuwe techniek wetenschappelijk zal worden onderzocht. Maar verder dan dat zal het niet gaan, zegt Hendricks.

Chemicaliën

De belangrijkste reden daarvoor is dat er chemicaliën nodig zijn om het schaliegas uit de grond te halen. "De coalitie is er duidelijk over: het gebruik van chemicaliën in de grond wordt afgewezen", zegt Hendricks. Ook vindt de milieuminister de risico's voor de omgeving te groot.

Het boren naar schaliegas is in veel landen omstreden, omdat de gevolgen onduidelijk zijn. Bij het proces worden onder grote druk onder meer chemicaliën in het gesteente gespoten. Dat kan aardbevingen tot gevolg hebben en vervuilt de grond.

Nederland

Minister Kamp van Economische Zaken maakte in september bekend dat Nederland voorlopig geen besluit neemt over proefboringen. Eerst komt er een onderzoek naar alle locaties waar proefboringen kunnen worden gedaan. Mogelijk zijn er in de toekomst ook boortechnieken die minder vervuilend zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl