Wie volgt Weekers op?

Wie de opvolger van Frans Weekers wordt als staatssecretaris van Financiën, is nog niet duidelijk. In de media wordt wel al een aantal namen genoemd. De kans is echter reëel dat het iemand anders wordt.

Helma Neppérus

Sinds 2006 Kamerlid voor de VVD. Is woordvoerder belastingen en deed mee aan de debatten met Weekers over de toeslagen, ook aan dat van gisteravond. Zij was belastinginspecteur en lid van het management van de Belastingdienst. Is verwoed twitteraar. Neppérus (1950) roeide vroeger op hoog niveau.

Mark Harbers

In 2009 tussentijds in de Kamer gekomen als opvolger van de opgestapte Arend Jan Boekestijn. Is financieel woordvoerder voor de VVD en voorzitter van de Kamercommissie voor de Rijksuitgaven. Was eerder wethouder (Economie, Haven en Milieu) in Rotterdam. Trad samen met zijn VVD-collega Jeanette Baljeu uit het college uit onvrede over het aanblijven van islamoloog Tariq Ramadan. Harbers (1969) maakte in 2006 zijn entree in Den Haag als politiek assistent van minister Zalm van Financiën.

Paul de Krom

Was Kamerlid voor de VVD van 2003 tot 2010. Voerde eerst het woord over verkeer, waterstaat en openbaar vervoer en daarna over integratie en immigratie. Werd daarna staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het eerste kabinet-Rutte. De Krom (1963) komt uit het bedrijfsleven. Hij was vicepresident Human Resources bij Shell in Londen. Is nu 'aanjager' van het Techniekpact, dat het techniekonderwijs moet verbeteren. Is met Rosenthal de enige VVD-bewindspersoon uit het vorige kabinet die niet is teruggekeerd op een prominente plek. Hij was in 2012 geen kandidaat-Kamerlid.

Eric Wiebes

Sinds 2010 wethouder in Amsterdam. Hij gaat over verkeer en vervoer en heeft onder meer de Noord-Zuidlijn en de taxi's in zijn portefeuille. Werkte eerder bij het ministerie van Economische Zaken, onder meer als plaatsvervangend secretaris-generaal. Daarvoor werkte hij onder meer bij McKinsey en Shell. Wiebes (1963) studeerde werktuigbouwkunde in Delft.

Sander Dekker

Sinds 2012 staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Hij was veel in het nieuws naar aanleiding van de examenfraude op het Ibn Ghaldoun. Twee weken geleden besloot hij dat eindexamens voortaan later en beter verpakt naar scholen worden verstuurd. Voordat hij in de landelijke politiek kwam, was hij wethouder Financiën en Stadsbeheer in Den Haag. Eerder hield Dekker (1975) zich als docent en onderzoeker aan de Universiteit Leiden bezig met onderwerpen op het gebied van justitie en politie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl