NOS NieuwsAangepast

China pakt corrupt partijlid aan

De Communistische Partij in China heeft de voormalige burgemeester van Nanking wegens corruptie en machtsmisbruik geroyeerd. Ji Jianye is een van de meest in het oog springende leden van de partij die in het anti-corruptieoffensief van president Xi Jinping wordt aangepakt.

Nanking ligt in het oosten van China en telt zo'n acht miljoen inwoners. Volgens een verklaring van de partij heeft Ji Jianye tijdens zijn periode als burgemeester grote sommen geld en cadeaus aangenomen. In ruil daarvoor leverde hij 'vriendendiensten'.

Binnenhuisarchitect

De burgemeester moest op 19 oktober al het veld ruimen. In het onderzoek dat volgde werd hij bestempeld als "moreel failliet". De bevindingen van het onderzoek liggen nu bij de openbaar aanklager.

Volgens staatsmedia heeft de zaak tegen Ji Jianye te maken met de arrestatie van binnenhuisarchitect en miljonair Zhu Xingliang. Die laatste werd eerder deze week opgepakt. Wat de twee zaken precies met elkaar te maken hebben, is niet duidelijk.

Miljarden

De strijd tegen corruptie is een van de belangrijkste thema's die door president Xi Jinping op de agenda zijn gezet. Een week geleden werd hij in verlegenheid gebracht door het bericht dat de Chinese elite miljarden wegsluist. Daarbij zou ook de zwager van de president betrokken zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl