NOS NieuwsAangepast

Motorola in Chinese handen

Google verkoopt de smartphonedivisie van Motorola voor 2,9 miljard dollar aan de Chinese computerfabrikant Lenovo. Daarmee komt een einde aan de financiële lijdensweg die Motorola voor Google was.

Het internetbedrijf kocht Motorola Mobility in 2011 voor 12,4 miljard dollar. Die overname deed veel wenkbrauwen fronsen; het bedrijf was toen al zwaar verlieslijdend. Sindsdien kwam daar nog eens bijna 2 miljard euro aan verliezen bij. Het personeelsbestand van Motorola werd ingekrompen van 20.000 tot 3.800 medewerkers.

Vorig jaar verkocht Google de decoderdivisie van het bedrijf, Motorola Home, voor 2,35 miljard euro aan Arris Group. Nu wordt dus ook de rest van Motorola verkocht.

Duurste fout

Google houdt alleen een deel van de patenten van Motorola in handen. Die zijn van belang bij de verdere ontwikkeling van Android, het besturingssysteem van Google. Volgens Google waren die patenten in 2011 de belangrijkste reden om Motorola over te nemen.

Toch zien analisten de aankoop van Motorola, de grootste overname van Google, als de duurste fout die het internetbedrijf ooit heeft gemaakt.

Marktleider

Koper Lenovo is de grootste fabrikant van personal computers ter wereld. Op zijn thuismarkt China is Lenovo ook al marktleider in mobiele telefonie. Met de overname van Motorola wil Lenovo vooral groeien in Noord- en Zuid-Amerika.

Het is voor de Chinezen de tweede grote overname deze maand. Enkele weken geleden nam Lenovo voor 2,3 miljard dollar al een onderdeel van IBM over.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl