NOS NieuwsAangepast

Weekers van affaire naar affaire

De VVD'er Frans Weekers (1967) was sinds oktober 2010 staatssecretaris van Financiën, eerst in het kabinet-Rutte I en vervolgens in Rutte II. Daarvoor was de Limburger onder meer Kamerlid en advocaat.

Als staatssecretaris had Weekers de Belastingdienst onder zijn hoede. Hij was de afgelopen jaren het middelpunt van verschillende affaires, waarvan de laatste - de problemen met de toeslagen - hem de kop kostte.

Bulgarenfraude

Vorig jaar lag Weekers al onder vuur door de zogenoemde Bulgarenfraude. Met valse adressen hadden Bulgaren in Nederland zorg- en huurtoeslag aangevraagd. Ook toen ontstond discussie over de vraag in hoeverre Weekers daarvan op de hoogte was. En ook toen betwijfelde de Kamer of Weekers de situatie onder controle had.

Een motie van wantrouwen werd destijds door het grootste deel van de oppositie gesteund; naast de regeringspartijen VVD en PvdA bleven alleen de ChristenUnie en de SGP Weekers steunen.

'Stem Limburgs'

Eerder was Weekers al in opspraak geraakt door een campagnebord langs de A73 met de leus 'Stem Limburgs'. De reclamezuil was betaald door de Roermondse VVD-politicus Jos van Rey, die wordt verdacht van corruptie.

Pas na lang aandringen gaf Weekers toe dat zijn omstreden partijgenoot de geldschieter was. Hij erkende toen ook dat het reclamebord geen goed idee was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl