NOS NieuwsAangepast

Rutte: respect voor Weekers

Premier Rutte respecteert het besluit van staatssecretaris Weekers om af te treden. Hij dankt zijn partijgenoot voor diens grote inzet in de afgelopen jaren.

Ook veel fractievoorzitters in de Tweede Kamer tonen respect voor het besluit van de VVD-bewindspersoon om zelf op te stappen en het definitieve oordeel van de Kamer niet af te wachten. "Respect voor een moedig besluit", stelt D66-leider Pechtold. CDA-partijleider Buma: "Het was onvermijdelijk en het is verstandig dat de staatssecretaris zelf deze conclusie heeft getrokken."

Dapper

PVV-leider Wilders zegt dat hij in zijn politieke carrière zelden zo' n slecht optreden heeft gezien van een staatssecretaris. Hij noemt het besluit wel "verstandig en dapper". "Ik gun het hem persoonlijk niet, maar politiek is het de enige juiste beslissing", aldus Wilders.

SP-leider Roemer zag Weekers in het debat steeds verder in de problemen kwam. "Het werd van kwaad tot erger. Je ziet het afglijden en dit was het enige wat hij kon doen."

Daadkracht

SGP-leider Van der Staaij vindt het goed dat Weekers opstapt, omdat hij onvoldoende daadkracht toonde om problemen aan te pakken. "Er liggen een aantal belangrijke projecten en dan heb je echt een gezaghebbende bewindspersoon nodig op die post", aldus Van der Staaij.

ChristenUnie-leider Slob prijst het feit dat Weekers zijn besluit in het parlement heeft bekendgemaakt en niet daarbuiten.

Ook GroenLinks-voorman Van Ojik vindt het chic dat de bewindsman de eer aan zichzelf heeft gehouden. Volgens Van Ojik was het aftreden niet nodig geweest. "Als hij het debat met meer scherpte, meer op de hoogte en van meer ambitie getuigend had gevoerd, had het niet perse gehoeven", aldus Van Ojik.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl