NOS NieuwsAangepast

Dichter België kritisch op media

België heeft vanaf vandaag, net als Nederland, een Dichter des Vaderlands. Op zijn eerste werkdag droeg Charles Ducal vandaag in Brussel zijn eerste gedicht voor. Het gedicht Woord tegen woord is kritisch over de rol van de media:

Bekijk het gedicht onder het interview.

Meneer Ducal, hoe is het om de eerste Belgische Dichter des Vaderlands te zijn?

"Het is een heuglijke dag, maar ook een heel drukke dag. Het is een soort drukte die ik niet elke dag meemaak, want dan zou ik niet meer weten waar mijn hoofd staat. Deze dagen schrijf ik geen gedicht, want daar heb ik niet de rust voor."

Er is allerlei kritiek op uw aanstelling, mensen die zeggen dat één België niet bestaat. Er zou volgend jaar een Vlaams/Nederlandse dichter als tegenhanger van u moeten komen. Wat is er allemaal aan de hand in België?

"Het was de bedoeling om via dit project de culturele samenwerking vooral op het vlak van poëzie te bevorderen, tussen de drie verschillende taalgemeenschappen van België. Dat gebeurt natuurlijk in een politieke context, waarin politieke krachten in de aanloop naar de verkiezingen hier, liever tegenstellingen creëren en die uitbuiten. In deze zin heeft ons project een politieke implicatie die we niet hebben gewild."

Wordt u politiek misbruikt?

"Het gaat vooral over de kritiek op het project. Sommige mensen nemen het ons kwalijk als het ware. Ik vraag me dan het volgende af: als de politieke context er niet zou zijn, zou niet iedereen het dan logisch vinden dat je probeert om samenwerking tussen taalgemeenschappen en uitbreiding van eigen interesse te bevorderen? Dat zou me evident lijken."

Wat betekent het gedicht Woord tegen woord?

"Het vergelijkt eigenlijk de taal van de poëzie met de taal van de media. Ze hebben gemeen dat ze beiden vormen van taal zijn die erg manipulatief zijn. In de poëzie manipuleert men de taal met de bedoeling een kunstwerk te creëren. In de politiek manipuleert men de taal met politieke motieven die vaak niet zo netjes zijn."

In hoeverre ziet men dit in België gebeuren?

"Neem nu bijvoorbeeld een zin als: 'we worden overspoeld door asielzoekers'. Het woord 'overspoelen', daar moet ik meteen aan denken. We worden absoluut niet overspoeld, het is een belachelijk klein aantal asielzoekers dat België in komt, wanneer je het vergelijkt met andere landen. Dit is een gedicht over de media in België, maar niet alleen die in België. De media in België denken niet anders dan de media in alle andere West-Europese landen."

Woord tegen woord

"Van alle woorden zijn de onze de zwakste, al liggen zij ontegensprekelijk in de mond. Niemand verhoort ze, niemand verkracht ze. Zij kussen de sterren, zij hebben geen grond.

Andere woorden bewegen armen en benen, vullen schedels, ontsteken de keel. Een mes in de rug kan vertaald als een streling, een schop in de buik als noodzakelijk verkeer.

Het andere woord rijmt niet, het bewijst zonder meer dat de werkelijkheid strookt met uw krant. Het drukt op uw ogen, de startknop van uw tv, en licht op. Het maakt ons duister en bang."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl