NOS NieuwsAangepast

Alcoholslot ook voor truckers

Ook vrachtwagens en bussen moeten een alcoholslot kunnen krijgen. Minister Schultz van Infrastructuur stelt daarvoor een wetsvoorstel op.

Nu kan een alcoholslot alleen in personenauto's worden geïnstalleerd. Een automobilist met een auto die dat heeft, moet dan eerst blazen voordat hij kan wegrijden. Als er te veel alcohol wordt geconstateerd, start de auto niet.

Afhankelijk

Nu is het zo dat vrachtwagen- en buschauffeurs die met een slok op rijden en betrapt worden, een alcoholslot moeten laten inbouwen in hun eigen auto. Ook raken zij hun groot rijbewijs voor 2 jaar kwijt, ook al zijn ze voor hun inkomen afhankelijk van hun groot rijbewijs.

De minister wil nu dat er een startonderbreker in de vrachtwagen of bus kan worden geplaatst. Dan kan de bestrafte chauffeur doorwerken en moet hij of zij alleen even blazen voor vertrek.

1400

Het alcoholslot wordt in Nederland sinds eind 2011 gebruikt om te voorkomen dat mensen dronken de weg op gaan. In 2013 is bij 1400 mensen een alcoholslot ingebouwd.

Minister Schultz kan nog niets zeggen over de effecten hiervan. De komende jaren wordt verder onderzocht wat de mogelijke effecten zijn op het gedrag van de automobilist en de verkeersveiligheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl