NOS NieuwsAangepast

Weekers maakt excuses

Staatssecretaris Weekers maakt excuses aan een deel van de mensen die buiten hun schuld twee maanden geen huur-, zorg- of andere toeslagen hebben ontvangen.

De oppositie in de Tweede Kamer wilde weten waarom Weekers vorige week voor camera's van de NOS en RTL zei dat burgers die hun toeslagen nog niet hadden ontvangen, daar zelf schuldig aan waren.

Volgens Weekers was zijn opmerking alleen bedoeld voor mensen die een brief hebben gekregen van de Belastingdienst en daarop niet hebben gereageerd.

'Goede wil'

De rest van de mensen, die hun goede wil hebben getoond door op tijd alle benodigde gegevens in te leveren, moet zich wat hem betreft niet door zijn woorden aangesproken voelen.

"Die mensen worden bij de hand genomen", zei hij. Op aandringen van de oppositie voegde hij daaraan toe: "En daar horen wat mij betreft excuses bij van: wat vervelend voor u. Want het is ook vervelend."

Aanloopproblemen

Weekers benadrukt dat hij een maatregel heeft doorgevoerd, die de Kamer graag wilde. Om fraude tegen te gaan, heeft hij besloten dat mensen nog maar één rekeningnummer mogen gebruiken bij de Belastingdienst.

Dat heeft tot aanloopproblemen geleid, zei hij. "Dit vergt een enorme inspanning van de Belastingdienst. In sommige gevallen gaat het niet meteen goed. Ik ben de eerste die dat erkent."

De oppositie vraagt zich af hoe het opnieuw mis kon gaan met de toeslagen en is zeer kritisch.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl