NOS NieuwsAangepast

Damascus wil praten over toekomst

In Genève zijn de vredesonderhandelingen over Syrië weer hervat, nu de Syrische regeringsdelegatie heeft aangeven dat er over een overgangsregering kan worden gepraat. De oppositie spreekt van een positieve stap voorwaarts.

Gisteren werd de middagsessie door VN-onderhandelaar Brahimi nog geschrapt, omdat de onderhandelingen "niet makkelijk verliepen".

Document 2012

Het overleg was in een impasse beland, omdat de regering niet wilde praten over een communiqué uit 2012. Daarin is door de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad afgesproken dat er in Syrië een overgangsregering moet komen.

Voorafgaand aan de conferentie is gezegd dat het document als uitgangspunt voor de onderhandelingen dient.

De Syrische staatstelevisie meldt dat de regeringsdelegatie heeft gezegd dat ze bereid is om het document "paragraaf voor paragraaf" te behandelen.

Terroristen

De oppositie is optimistisch, omdat de regering tot nu toe alleen wilde praten over "terroristen". Dat is de gebruikelijk term van het regime voor de opstandelingen.

Volgens de oppositie kan er nu eindelijk worden onderhandeld over de toekomst van president Assad en de beëindiging van de gevechten in Syrië.

Wapens

Damascus maakt zich nog wel druk over het Amerikaanse congres. Gisteren werd bekend dat de CIA van het Congres toestemming zou hebben gekregen om wapens te leveren aan gematigde groeperingen.

Volgens de Syrische regeringsdelegatie valt de Amerikaanse steun niet te rijmen met de deelname aan de vredesonderhandelingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl