NOS NieuwsAangepast

Angst voor premiestijging gegrond?

Volgens de sociale partners stijgt de zorgpremie volgend jaar met 200 euro. Ze uiten hun zorgen over een brief aan het ministerie van Volksgezondheid. De belangrijkste feiten op een rij.

Wat wil het kabinet veranderen?

Het kabinet wil bijna vijf miljard euro aan langdurige zorg overhevelen van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) naar de Zorgverzekeringswet. Dit is volgens het kabinet nodig omdat de kosten van de langdurige zorg enorm zijn toegenomen. De AWBZ blijft in de plannen alleen bestaan voor zorg in instellingen, zoals een verzorgings- of verpleegtehuis.

Hierdoor gaat de premie van het vaste basispakket van de zorgverzekeringswet omhoog. Omdat werkgevers niet voor de AWBZ betalen, maar wel een bijdrage leveren aan de zorgverzekering van hun werknemers zullen de loonkosten volgens de sociale partners stijgen.

Ga ik dan ook 200 euro meer betalen aan zorgpremie?

De stijging van de premie met 200 euro is een schatting van de sociale partners. Zorgverzekeraars Nederland (ZN), de belangenorganisatie van zorgverzekeraars, schat voor volgend jaar een stijging van zeker 100 euro. ZN heeft hierbij alleen de kosten van de overheveling van de AWBZ meegerekend. De organisatie herkent zich wel in het getal van de sociale partners als ook de stijging van de gewone zorgkosten worden meegerekend.

Ieder jaar bepaalt het kabinet wat er in de basisverzekering komt. Hierdoor kan de premie stijgen, maar afgelopen jaar is de premie gedaald. Het ministerie van Volksgezondheid vindt het te vroeg om aan te geven of de premie daadwerkelijk met 200 euro stijgt. In een reactie laat het ministerie weten dat de gevolgen van de plannen worden onderzocht.

Hoe zeker zijn die plannen van het kabinet?

De plannen van het kabinet moeten nog door de Tweede en Eerste Kamer worden besproken. Het is nog maar de vraag of er een meerderheid is. Eerder diende het CDA een motie in waarin staatssecretaris van Volksgezondheid Van Rijn wordt gevraagd om de gevolgen van de plannen op een rij te zetten. Naar verwachting komen de uitkomsten in het voorjaar.

Bovendien praat de staatssecretaris met allerlei partijen, zoals de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en sociale partners, waardoor er nog van alles kan veranderen aan de plannen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl