NOS NieuwsAangepast

"Mijn ouders in hetzelfde schuitje"

"Ik krijg er rillingen van." Het bericht over de gedwongen 'scheiding' van een bejaard echtpaar uit Leiden leidt tot veel reacties. Pieter Schouten (82) heeft Alzheimer en moet naar het verpleeghuis. Maar zijn vrouw Coby (77) staat op een wachtlijst en kan daarom nog niet mee.

Bij de NOS kwamen veel reacties binnen. "Te bizar voor woorden", reageert Reiny Wielsma.

"Iedere vorm van menselijkheid is weg. Wat is de volgende stap? Ik durf er niet aan te denken!", schrijft Gerard Steverink. Henk van Hal vat een groot deel van de reacties bondig samen: "SCHANDALIG".

"Al jaren zo"

Opvallend is vooral het aantal mensen dat in een vergelijkbare situatie zit als het echtpaar Schouten. In de wet is vastgelegd dat partners bij elkaar moeten kunnen blijven, maar in de praktijk is dat vaak lastig door een gebrek aan ruimte.

Paul Teurlings: "Mijn ouders, 90 jaar oud, zitten in hetzelfde schuitje." Pien Buwalda mailde de NOS dat ze alleen al in haar omgeving drie echtparen kent die gedwongen werden uit elkaar te gaan. "Ik hoop werkelijk dat deze situatie eens aan de orde wordt gesteld."

De vader van Carolien Verdonk rijdt dagelijks naar haar moeder heen en weer. "En enig uitzicht op iets voor hun samen is er niet." Thea Brilman vindt het een triest verhaal. "Het is niets nieuws en het is al jaren zo."

Politiek

Op Facebook zijn inmiddels bijna 10.000 reacties gekomen op de oproep van schoonzoon Jack Stikvoort. Er wordt vooral naar de politiek gekeken om voor een passende oplossing te zorgen. Niet alleen voor het echtpaar Schouten, maar voor alle vergelijkbare gevallen.

Zit u in dezelfde situatie zit als het echtpaar Schouten, of kent u iemand? Mail NOS-redacteur ardi.vleugels@nos.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl