Weer zege Huisman bij ONK

Het open Nederlands kampioenschap op de marathon voor dames is net als vorig jaar gewonnen door Mariska Huisman. De 30-jarige schaatsster uit Andijk was na een race over 70 kilometer op de Oostenrijkse Weissensee de snelste van een kopgroep.

Achter Huisman, die vorig jaar ook de Nederlandse titel op natuurijs in de wacht sleepte, was het zilver voor Carla Ketellapper-Zielman en ging Foske Tamar van der Wal er met het brons vandoor.

Ruim zestig marathonschaatssters gingen in de vroege ochtend van start op de Weissensee, waar het ijs er goed bij lag. In de tweede ronde vormde zich een kopgroep met daarin al Huisman, Ketellapper-Zielman en Van der Wal, die begin januari de Nederlandse marathontitel op kunstijs greep.

Yvonne Spigt, Elma de Vries, Birgit Witte en Lucy Hutten-Witteman completeerden het zevental vooraan, dat geleidelijk aan wegreed van het peloton en ruim een minuut voorsprong nam.

De samenwerking bleef prima tot in de laatste ronde. Op luttele kilometers van de finish probeerde De Vries te ontsnappen, maar Spigt haalde haar terug. Het kwam vervolgens op een eindsprint aan, waarin Huisman de snelste was.

Het is een emotionele zege voor Mariska Huisman. Op 30 december 2013 overleed haar broer Sjoerd Huisman onverwacht op 27-jarige leeftijd aan een hartstilstand.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl