NOS NieuwsAangepast

Minder geld op spaarrekeningen

Door economie-redacteur André Meinema

Er wordt voor het eerst in ruim 20 jaar minder gespaard. Al zes maanden op rij nemen Nederlandse huishoudens ongeveer een miljard euro per maand op van hun spaarboekjes.

Afgelopen zomer hadden Nederlanders nog voor een recordbedrag van 330,5 miljard euro op spaarrekeningen staan. Eind 2013 stond er nog maar 325 miljard euro op Nederlandse spaarbankboekjes, 5 miljard euro minder dan in juni. Dat blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB), het CBS en ING Bank.

Er is een aantal redenen aan te wijzen waardoor Nederlanders minder sparen. Lees hier meer over de redenen.

Ongelijk verdeeld

In november 1993 stond er 96,5 miljard euro op de Nederlandse spaarboekjes. Tijdens de financiële crisis bleven we geld opzij zetten en steeg het spaargeld van 235 miljard eind 2007 naar de piek in juni 2013 van 330,6 miljard euro. DNB komt later vandaag met de laatste cijfers over het spaargeld in 2013.

Het spaargeld is ongelijk verdeeld: 20 procent van de Nederlanders bezit 80 procent van al het spaargeld. Uit internationaal onderzoek van ING blijkt dat 41 procent van de Nederlanders zegt dat z'n spaargeld de voorbije tijd is afgenomen. Een kwart heeft juist meer gespaard.

Buffers

Ondanks de berg aan spaargeld blijkt dat veel huishoudens weinig buffers hebben om financiële tegenslagen op te vangen, en bijvoorbeeld een kapotte wasmachine te vervangen. Tweederde van de huishoudens heeft geen of te weinig buffers.

Uit eerder onderzoek van ING en Nibud blijkt bijvoorbeeld dat 40 procent van de Nederlandse huishoudens minder dan 2000 euro aan spaargeld heeft. Meestgenoemde oorzaken van de lage buffers zijn kinderen, kosten aan het huis en kosten van levensonderhoud.

Het Nibud adviseert een buffer van minimaal 3500 euro en hanteert als vuistregel drie maandsalarissen achter de hand te houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl